GONDOLA IDE NA PROBU: Testiranje počinje, prvi putnici voziće se za 45 dana

N. J.

18. 08. 2020. u 11:00

ZAVRŠENA je izgradnja najduže panoramske gondole na svetu.

ГОНДОЛА ИДЕ НА ПРОБУ: Тестирање почиње, први путници возиће се за 45 дана

V.N.

Jedinstvena atrakcija u ovom delu Evrope biće puštena u probni rad u sredu, 19. avgusta, na Preobraženje Gospodnje, a investicija vredna 13 miliona evra finansirana u potpunosti iz kase Opštine Čajetina, višestruko će uvećati prihode hotelijera, ugostitelja, vlasnika apartmana i "armije" Zlatiboraca koji se bave turizmom na najposećenijoj srpskoj planini.

"Gold gondola" povezuje turističko središte Zlatibora i skijalište "Tornik", vazdušna trasa je duga devet kilometara, gondola ima 55 modernih kabina sa po 10 mesta u svakoj, prostor za transport skijaške opreme i bicikala.

Pre skoro šest godina, "Večernje novosti" prve su objavile vest da će na Zlatiboru biti izgrađena najduža panoramska gondola na svetu. Od tada do danas, uz brojne opstrukcije, ali i uz pomoć meštana, najveći razvojni projekat u srpskom turizmu doveden je do kraja.

- Potrebno je još uraditi kompleksna testiranja, urediti lokacije na stanicama. Ovi poslovi trajaće 45 dana, tek tada će gondola primiti prve putnike - kaže Bojana Božanić, direktor JP "Gold gondola Zlatibor" - Mi smo uvereni da će ovaj projekat Zlatibor uvrstiti u prestižna evropska turistička odredišta.

Obnavljanje skijališta "Tornik", svojevremeno je udesetostručilo prihode Zlatiboraca. Očekuje se da će puštanje u rad gondole imati još veći ekonomski efekat.

U PLANU JOŠ JEDNA ŽIČARA

DOK pripremaju gondolu za prve putnike, u Opštini Čajetina planiraju sledeću veliku investiciju. U planu je izgradnja nove gondole od Ribničkog jezera do vrha Čigote, ova trasa biće dugačka 4,5 kilometara i otvoriće mogućnosti za stvaranje još jednog skijaškog i sportsko-rekreativnog centra na Zlatiboru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a