GONDOLA IDE NA PROBU: Testiranje počinje, prvi putnici voziće se za 45 dana

N. J.

18. 08. 2020. u 11:00

ZAVRŠENA je izgradnja najduže panoramske gondole na svetu.

ГОНДОЛА ИДЕ НА ПРОБУ: Тестирање почиње, први путници возиће се за 45 дана

V.N.

Jedinstvena atrakcija u ovom delu Evrope biće puštena u probni rad u sredu, 19. avgusta, na Preobraženje Gospodnje, a investicija vredna 13 miliona evra finansirana u potpunosti iz kase Opštine Čajetina, višestruko će uvećati prihode hotelijera, ugostitelja, vlasnika apartmana i "armije" Zlatiboraca koji se bave turizmom na najposećenijoj srpskoj planini.

"Gold gondola" povezuje turističko središte Zlatibora i skijalište "Tornik", vazdušna trasa je duga devet kilometara, gondola ima 55 modernih kabina sa po 10 mesta u svakoj, prostor za transport skijaške opreme i bicikala.

Pre skoro šest godina, "Večernje novosti" prve su objavile vest da će na Zlatiboru biti izgrađena najduža panoramska gondola na svetu. Od tada do danas, uz brojne opstrukcije, ali i uz pomoć meštana, najveći razvojni projekat u srpskom turizmu doveden je do kraja.

- Potrebno je još uraditi kompleksna testiranja, urediti lokacije na stanicama. Ovi poslovi trajaće 45 dana, tek tada će gondola primiti prve putnike - kaže Bojana Božanić, direktor JP "Gold gondola Zlatibor" - Mi smo uvereni da će ovaj projekat Zlatibor uvrstiti u prestižna evropska turistička odredišta.

Obnavljanje skijališta "Tornik", svojevremeno je udesetostručilo prihode Zlatiboraca. Očekuje se da će puštanje u rad gondole imati još veći ekonomski efekat.

U PLANU JOŠ JEDNA ŽIČARA

DOK pripremaju gondolu za prve putnike, u Opštini Čajetina planiraju sledeću veliku investiciju. U planu je izgradnja nove gondole od Ribničkog jezera do vrha Čigote, ova trasa biće dugačka 4,5 kilometara i otvoriće mogućnosti za stvaranje još jednog skijaškog i sportsko-rekreativnog centra na Zlatiboru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAŠTO BEBE NE TREBA LJUBITI? Dr Milićević za Novosti: Kako da dete zaštitite od bolesti koja se vratila na velika vrata (VIDEO)

ZAŠTO BEBE NE TREBA LjUBITI? Dr Milićević za "Novosti": Kako da dete zaštitite od bolesti koja se vratila na velika vrata (VIDEO)

PEDIJATAR dr Saša Milićević rekao je za "Novosti" da neće svaka beba obolela od velikog kašlja završiti na bolničkom lečenju. Kako se bebe leče? Koja se terapija primenjuje? Koliko traje vakcinalni imunitet? Samo su neka od pitanja koje smo postavili pedijatru dr Milićeviću u prvoj epizodi podkasta "Nije samo naslov ".

06. 02. 2024. u 15:17

Komentari (0)

BILO JE VELIKO ISKUSTVO IGRATI SA TAKVIM MAJSTOROM: Kaluđerović o Kanuteu, i bogatoj karijeri (VIDEO)