"TRI SU NAJVAŽNIJA ZAKLJUČKA IZ VAŠINGTONA" Mali o poruci Georgieve: Srbija svetli primer kako treba voditi ekonomiju

Novosti online

22. 04. 2024. u 08:22

MINISTAR finansija Siniša Mali govorio je o značaju sastanaka koje je imao sa čelnim ljudima svetske ekonomije, tokom tri dana u Vašingtonu.

ТРИ СУ НАЈВАЖНИЈА ЗАКЉУЧКА ИЗ ВАШИНГТОНА Мали о поруци Георгиеве: Србија светли пример како треба водити економију

Foto: Printskrin/RTS

Ministar je govorio o sastancima sa čelnim ljudima svetske ekonomije, a koje je imao u Vašingtonu tokom tri dana.

- Radi se o prolećnom zasedanju dve najvažnije međunarodne finansijske institucije, međunarodnog monetarnog fonad i Svetske banke. Nama je to bila velika prilika da predstavimo ono što je Srbija uradila u prethodnom periodu. Tri su najvažnija zaključka kada je svetska, globalna ekonomija u pitanju. Prvi je da je svetska ekonomija izbegla recesiju, ali da su stope rasta mnogo niže nego što je bilo u prethodnom periodu. Oni su to nazvali tzv. "meko prizemljenje". Druga stvar je da su različite zemlje drugačije reagovale na krizu i različito prolaze kroz krizu. Treći ja da u srednjem roku i dalje postoje različiti rizici zbog ovih konflikata, da može da dođe do dodatnog usporavanja - kazao je ministar u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Na koji način se Srbija nosi?

- Ako pogledate našu ekonomiju, mi smo imali rast našeg BDP-a 2,5 odsto prošle godine, pri čemu u poslednjem kvartalu dolazi do ubrzanja, negde 3,8 odsto. Samo u februaru ove godine stopa rasta našeg BDP bila je 5,9 odsto. Kada pogledate, rastu nam sve grane privrede, raste nam industrija, građevinarstvo, turizam, poljoprivreda... To je za naše građane najvažnija poruka, rastu nam sve privredene grane. To je osnova za dalji rast, najstabilniji, najodrživiji rast. Druga stvar je što je naš rast baziran na izvozu i investicijama. Mi smo pre 11-12 godina imali ukupan izvoz 11 milijardi evra, prošle godine on je bio preko 40 milijardi evra, dakle četiri puta više. Investicije, u ovom trenutku gradimo devet auto-puteva, brzih saobraćajnica, brzih pruga, škola... Mi smo se i sa koronom na pravi način izborili, 9 milijardi pomoći našoj privredi, našim građanima. Izborili smo se na pravi način i sa energetskom krizom, 2022. su rekli u Srbiji neće biti grejanja, struje, svega od toga je bilo. Ono što je za nas najvažnije, uprkos svim tim izazovima, rastemo - istakao je Mali.

- Nama je udeo javnog duga u BDP-u danas 47,6 posto. Svetski prosek je 93 odsto. Prosek evrozone 89 odsto. To dovoljno govori kako precizno i pažljivo vodimo računa o svakom dinaru. Stopa nezaposlenosti rekordno niska, 9,1 odsto, pre 11-12 godina bila je 25,9 odsto. Stopa zaposlenosti 50,7 odsto, nikada veći broj radnika u Srbiji nije radio. Kada je deficit u pitanju, prošle godine smo planirali 3,3 odsto, završili smo sa 2,2 odsto. To je ono što vide i čelnici Svetske banke i MMF-a - rekao je ministar Mali.

Mali je jedini ministar finansija koji se sastao odvojeno sa Kristalinom Georgievom, koja je na čelu MMF-a.

- Na početku samog sastanka, ona je rekla da je Srbija svetli primer kako treba voditi ekonomiju u ovim teškim uslovima. Ona je rekla - zasluženo ste ovde gde jeste. Mnogo toga dobrog smo uradili, ali mnogo toga još treba da uradimo. Moramo da nastavimo sa reformom javnih preduzeća, poreske uprave, plata u javnom sektoru... Mi smo apsolutni rekorderi u direktnim, stranim investicijama, prošle godine 4,5 milijardi evra, preko 60 posto svih investicija u region Zapadnog Balkana, dolazi u Srbiju. Moramo da nastavimo tako, a to znači nove fabrike, nova radna mesta, veće plate, veće penzije - navo je Mali.

- Želimo da dođemo 2027. do nivo plata od 1.400 evra, prosečna penzija da bude 650 evra, minimalna zarada da bude 650 evra. Nije jednostavno. Stabilni smo, znamo šta i kako treba da radimo. Hoćemo sa MMF-om da naredne dve godine nastavimo sa reformama, da budemo još bolji i stabilniji - kazao je ministar.

Foto: Printskrin/RTS

"Posebni sastanci sa kreditnim rejting agencijama"

- Imali smo posebne sastanke sa kreditnim rejting agencijama. Srbija se promenila, hoćemo da imamo i formalni pečat od tri najveće kreditne rejting agencije da Srbija pripada najboljim, najrazvijenijim ekonomija sveta, a to se dešava kada dobijete investicioni kreditni rejting. Mi smo sada korak mali ispod tog rejtinga. Za građane Srbije, ako uspemo da uđemo u tu grupu, to znači jeftinije izvore finansiranja, veći podstrek za nove investicije, nova radna mesta, veći prostor za plate i penzije, niži troškovi kredita. To je sigurnost za građane - izjavio je ministar Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)