USPEO EKSPERIMENT: Skratili radnu nedelju na četiri dana, većina kompanija zadovoljna rezultatima

Novosti online

23. 02. 2024. u 14:46

PROŠLO je više od godinu dana otkako je u Velikoj Britaniji sproveden najveći svetski eksperiment sa četvorodnevnom radnom nedeljom u kom je učestvovala 61 kompanija.

УСПЕО ЕКСПЕРИМЕНТ: Скратили радну недељу на четири дана, већина компанија задовољна резултатима

Foto: shutterstock.com.

Od juna do decembra 2022. godine radnici odabranih firmi na Ostrvu radili su 80% radnog vremena za 100% plate, naravno, uz obavezu koju su morali da prihvate: da će obaviti 100% svojih zadataka.

Rezultati? Na prvi pogled - neverovatni: Više od pola kompanija koje su učestvovale u istraživanju potpuno je prešlo na novi način rada. Da budemo precizni: najmanje 89% kompanija delimično neguje tu politiku, a najmanje 51% firmi je potpuno prešlo na četvorodnevnu radnu nedelju, navodi Si-En-En.

Jedan od organizatora eksperimenta, tink-tank kompanija Autonomi, sprovela je ispitivanje u saradnji sa neprofitnim organizacijama "Četvorodnevna globalna nedelja" (4 Day Week Global) i "Britanska kampanja za četvorodnevnu nedelju" (4 Day Week UK Campaign) u partnerstvu s istraživačima sa univerziteta Kembridž i Oksford, kao i sa koledža Boston.

U izveštaju se navodi da su učinci skraćenog radnog vremena bili izuzetno korisni za zaposlene i njihove firme.

Zaposleni su izjavili da uživaju u boljem fizičkom i mentalnom zdravlju, boljoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života, opštem zadovoljstvu životom te da su manje iscrpljeni zbog posla.

- Ključna stvar je da rezultati nakon šest meseci nisu posledica kratkoročnih uticaja. Ti učinci su stvarni i dugotrajni - rekla je Džulijet Šor, profesorka sociologije koja je anketirala radnike koji su učestvovali u eksperimentu.

Menadžeri i izvršni direktori u 28 kompanija koji su pristali da odgovore na dodatna pitanja kažu da je četvorodnevna radna nedelja pozitivno uticala na njihovu firmu. Polovina kompanija imala je manju fluktuaciju osoblja, trećini je zapošljavanje novih ljudi postalo mnogo lakše, a 82% je prijavilo korisne efekte na dobrobit zaposlenika.

Izveštaj takođe naglašava metode koje su organizacije koristile za održavanje četvorodnevne nedelje, uključujući nove načine organizacije sastanaka, radne komunikacije i određivanja prioriteta.

Gotovo polovina od 61 kompanije koje su učestvovale u ispitivanju 2022. godine su u marketingu i oglašavanju, uslužnom i neprofitnom sektoru. Ostatak obuhvata niz industrija, uključujući građevinarstvo, proizvodnju, maloprodaju, zdravstvo i zabavu.

Zaposleni poslednjih godina sve češće zagovaraju skraćenje radne nedelje, pogotovo nakon što su milioni zaposlenih tokom pandemije prešli na rad na daljinu i prestali da putuju na posao, štedeći tako vreme i novac.

BONUS VIDEO: VELIKA ČAST: Ministarka Popović u ime premijerke Brnabić primila nagradu od UAE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)