POVEĆANE DEVIZNE REZERVE: Podaci Narodne banke Srbije za januar

Tanjug

09. 02. 2024. u 13:53

BRUTO devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju januara 2024. iznosile su 25.036,9 miliona evra (25 milijardi evra), što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način (od 2000. godine), objavila je danas centralna banka.

ПОВЕЋАНЕ ДЕВИЗНЕ РЕЗЕРВЕ: Подаци Народне банке Србије за јануар

Udruženje je tesno sarađivalo sa Narodnom bankom / Foto Tanjug

U odnosu na kraj decembra bruto devizne rezerve povećane su za 127,8 miliona evra.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 177,4 odsto i 6,8 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navedeno je u saopštenju.

Neto devizne rezerve iznosile su 20.680,3 miliona evra

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obaveznih rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovama) iznosile su 20.680,3 miliona evra, u odnosu na kraj decembra smanjene su za 104,7 miliona evra.

Prilivi u devizne rezerve u januaru ostvareni su po osnovu neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 157,3 miliona evra, upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 116,4 miliona evra.

Odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu neto razduženja države po osnovu deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu (255,0 miliona evra) i inokredita (52,8 miliona evra).

Neto efekat tržišnih faktora bio je pozitivan i iznosio je 161,9 miliona evra, a u najvećoj meri rezultat je jačanja dolara u odnosu na evro za oko 2,3 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo smanjenje cene zlata za oko 0,4 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 654,4 miliona evra i bio je za 126,4 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U januaru, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu neto prodala 45 miliona evra radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru na domaćem deviznom tržištu

BONUS VIDEO:

OGROMNO INTERESOVANjE ZA STUDENTSKE KARTICE: Ministar Siniša Mali za "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024