CENE DIZELA NA BERZAMA SKOČILE ZBOG KRIZE U CRVENOM MORU: Fjučersi porasli 15 odsto za mesec dana

E.B.T.

02. 02. 2024. u 16:49

NA globalnom tržištu fjučersi za dizel porasli su 15 odsto za nešto više od mesec dana, na 845 dolara po metričkoj toni.

ЦЕНЕ ДИЗЕЛА НА БЕРЗАМА СКОЧИЛЕ ЗБОГ КРИЗЕ У ЦРВЕНОМ МОРУ:  Фјучерси порасли 15 одсто за месец дана

Foto Tanjug/AP

Ovo je izvestio „Fajnenšel tajms“ u sredu, navodeći da ovaj porast cena na skoro tromesečni maksimu, usled poremećaja u transportu, preti da testira otpornost privrede EU. Rastuće cene odražavaju zabrinutost trgovaca da će turbulencije zbog krize u Crvenom moru povećati troškove goriva za potrošače i poremetiti vitalne isporuke iz Azije u EU, jednog od najvećih svetskih uvoznika rafinisanih naftnih derivata.

Britanski list podseća da od kako su zapadne sankcije na rusku sirovu naftu i derivate stupile na snagu 2022. godine, EU se u velikoj meri oslanja na uvoz iz Azije i SAD. Međutim, pošto mnogi tankeri sada izbegavaju rutu kroz Crveno more, i idu dužim putem oko  Rt dobre nade u Africi, isporuka dizela u EU iz Azije je poskupela, jer su cene transporta i osiguranja skočile.

Stručnjaci upozravaju da će održavanje rafinerija u SAD dodatno smanjiti snabdevanje preko Atlantika i povećati fjučerse i maloprodajne cene.

- Ovo će ostaviti Evropu da se više oslanja na barele istočno od Sueca, i zato će poremećaji u transportu Crvenim morem imati ogroman efekat – rekla je Natalija Losada, analitičarka konsultantske kuće Energy Aspects za FT.

Prema rečima, Džejmsa Noela-Besvika, analitičara u kompaniji Sparta Commodities, perspektiva skupljeg dizela pogoršava ekonomske izazove, doprinoseći rastućoj krizi troškova života .

Na srpskim pumpama gorivo je od danas skuplje za dva dinara. Litar evro-dizala može da košta maksimalno 200 dinara, a benzin BMB 95 može da se prodaje najviše za 180 dinara. Nove cene goriva važe do narednog petka u 15.00 časova.

Vlada Srbije je produžila važenje Uredbe o ograničenju cene derivata nafte za još šest meseci. Ova mera je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda građna, a imajući u vidu da je tržište i dalje nestabilno. Inače, cena goriva na našim pumpama se utvrđuje jednom nedeljno po formuli koja se zasniva na poslednjoj ceni po kojoj se trguje naftnim derivatima na referentnoj berzi u Mediteranu, a uključuje i troškove transporta, kao i kurs dolara prema dinaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA SAM BIRAO, NE BIH BIO MUSTAFA Baka me terala da klanjam, mučila me, kod druge smo slavili i Božić i Uskrs