"FAJNENŠEL TAJMS" TVRDI: Zapad još jednom omanuo, pokušaj da se ograniči cena ruske nafte je propao

Novosti online

14. 11. 2023. u 23:43

OGRANIČENjE cene ruske nafte koje su nametnule zapadne države se skoro potpuno zaobilazi, rekli su zapadni zvaničnici, te države "moraju da smisle nove načine" da održe sankcije protiv Moskve, piše "Fajnenšel tajms".

ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС ТВРДИ: Запад још једном омануо, покушај да се ограничи цена руске нафте је пропао

Foto Tanjug/AP

Jedan visoki evropski zvaničnik je rekao da cena "skoro nijedne" isporuke ruske nafte u oktobru nije bila ispod limita od 60 dolara po barelu koji su propisale države članice G7.

-Najnoviji podaci ukazuju da ćemo morati da se pooštrimo mere. Nema apsolutno nikakvog apetita za dopuštanje Rusiji da samo nastavi ovo da radi, rekao je on.

Zvaničnici EU su proteklih dana vodili rasprave o jačanju ograničenja, uključujući opcije za jačanje sprovođenja ili ograničavanje pristupa Rusije tankerima za naftu.

Zabrinutost zapadnih zvaničnika potkrepljena je zvaničnom ruskom statistikom o prodaji nafte u oktobru, pošto Moskva kaže da je prosečna cena prodate nafte bila iznad 80 dolara po barelu, piše FT.

Porast cena ruske nafte naneo je udarac naporima G7 da ograniči priliv sredstva koja Kremlj koristi za finansiranje operacije u Ukrajini, a dolazi pošto je Kijev ostvario samo "ograničen napredak" u svojoj ofanzivi, navodi britanski list.

Države članice G7 i Australija uvele su ograničenje cene ruske nafte od 60 dolara po barelu prošlog decembra, preteći da će Moskvi uskratiti pristup svojim uslugama poput transporta i osiguranja.

Foto Shutterstock

Ipak, Rusija se pokazala kao vešta u zaobilaženju tog ograničenja, razvijajući svoju "flotu u senci".

Cena ruske nafte skočila je na preko 60 dolara za barel tokom leta, kada su Rusija i Sudijska Arabija zajedničkim snagama smanjile proizvodnju kroz dogovore u okviru kartela OPEK+.

Krajem septembra, FT je preneo da je u avgustu skoro tri četvrtine svih isporuka ruske sirove nafte na moru putovalo bez zapadnog osiguranja, što je znak da sve više njih zaobilazi zapadna ograničenja.

Evropski zvaničnici su zabrinuti što su neke zapadne osiguravajuće kuće dobile "lažne izjave" od ruskih naftnih kompanija ili trgovaca, koji moraju da pruže pismena uveravanja da je cena nafte ispod 60 dolara. Jedan mehanizam pomoću kojeg je to ranije postignuto je naduvavanje troškova isporuke.

Zapadni zvaničnici kažu da ostaju privrženi ograničenoj ceni, iako priznaju da se ona skoro uopšte ne poštuje.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)