NOVI PROBLEMI ZA VAŠINGTON: I agencija "Mudis" smanjila kreditni rejting SAD

Novosti online

11. 11. 2023. u 23:21

AGENCIJA za ocenu kreditnog rejtinga "Mudis" (Moody's) umanjila je kreditni rejting SAD sa "stabilan" na "negativan", navodeći velike fiskalne deficite i i pad pristupačnosti duga, piše Rojters.

НОВИ ПРОБЛЕМИ ЗА ВАШИНГТОН: И агенција Мудис смањила кредитни рејтинг САД

Foto Tanjug/AP

Taj potez agencije je, očekivano, naišao na oštre kritike administracije predsednika Džozefa Bajdena.

Još jedna agencija, "Fič", smanjila je američki kreditni rejting ranije ove godine zbog problema sa povećanjem gornje granice američkog duga.

Savezna potrošnja i politička polarizacija sve više brinu investitore, što je doprinelo rasprodaji koja je cene državnih obveznica SAD dovela na najniži nivo u poslednjih 16 godina.

-Teško je ne složiti se sa obrazloženjem, bez razumnih očekivanja za skoru fiskalnu konsolidaciju, rekao je Kristofer Hodž, glavni ekonomista za SAD u francuskoj investicionoj banci "Natiksis".

"Deficit će ostati veliki, a kako troškovi kamata zauzimaju veći deo budžeta, teret duga će nastaviti da raste", dodao je on.

-Bilo koja vrsta značajnog političkog odgovora koji bismo mogli da vidimo na ovu opadajuću fiskalnu snagu verovatno se neće desiti do 2025, zbog političkog kalendara sledeće godine, rekao je za Rojters Vilijam Foster, viši potpredsednik u "Mudisu".

Očekuje se da će republikanci, koji imaju većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, u subotu objaviti meru zabrane potrošnje koja ima za cilj da spreči delimično gašenje vlade tako što će federalne agencije ostati otvorene kada tekuće finansiranje istekne sledećeg petka.

"Mudis" je poslednja od tri velike agencije koja je održala maksimalnu ocenu američkog kredinog rejtinga. "Fič" ga je smanjio sa AAA na AA+ u avgustu, dok je "S&P" istu ocenu drži od 2011. godine.

Iako su promenili izglede, ukazujući da je smanjenje rejtinga moguće u srednjem roku, u "Mudisu" su potvrdili da je dugoročna ocena i dalje AAA, kao razlog navodeći kreditnu i ekonomsku snagu SAD, piše britanska agencija.

Neposredno nakon objave "Mudisa", portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da je promena "još jedna posledica ekstremizma i disfunkcionalnosti republikanaca u Kongresu".

-Iako je 'Mudis' održao rejting Sjedinjenih Država na AAA, mi se ne slažemo sa na negativnom prognozom. Američka ekonomija je i dalje jaka, a hartije od vrednosti trezora su najistaknutija bezbedna i likvidna imovina u svetu, rekao je zamenik ministra finansija Voli Adejemo u saopštenju.

Smanjenje rejtinga "Mudisa" moglo bi da pogorša fiskalne zabrinutosti, ali investitori su rekli da ne veruju da će to imati materijalnog uticaja na američko tržište obveznica, koje se smatra sigurnim utočištem zbog svoje dubine i likvidnosti.

Međutim, "to je podsetnik da sat otkucava i da se tržišta sve više približavaju trenutku kada bismo mogli da uđemo u još jedan period drame, koji bi na kraju mogao da dovede do gašenja vlade", rekao je Kvinsi Krosbi, glavni globalni strateg u "LPL Fajnenšel".

Predsedavajući Predstavničkog doma SAD Majk Džonson rekao je da je odluka "Mudisa" podvukla neuspeh, kako je nazvao, Bajdenovog "nepromišljenog plana potrošnje".

-Naš dug od 33,6 biliona dolara je neodrživ i predstavlja opasnost po našu nacionalnu bezbednost i ekonomiju, naveo je on u saopštenju. "Borićemo se da naše finansije dovedemo u red."

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)