BEZ LJUBAVI NEMA USPEHA: Poljoprivrednici u Topoli otkrili tajnu šta čini dobrog domaćina u Srbiji (FOTO)

Novosti online

11. 11. 2023. u 22:45

U OKVIRU projekta „Najdomaćin 2023", koji se održava uz podršku Ministastva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, prvi poljoprivredni karavan održan je u Topoli.

БЕЗ ЉУБАВИ НЕМА УСПЕХА: Пољопривредници у Тополи открили тајну шта чини доброг домаћина у Србији (ФОТО)

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Topola je zračila u duhu tradicije i domaćih proizvoda, a veliki broj poljoprirednih proizvođača iz ove opštine predstavio je svoje proizvode. Karavan u Topoli danas je posetila i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

- Imala sam priliku da razgovaram sa poljoprivrednicima iz Topole tokom celog dana i ima mnogo lepih priča. Ideja je upravo da predstavimo te priče i da kažemo koliko su ljudi posvećeni poljoprivredi i da nije uzlud to što država radi jer je ozbiljan pomak napravljen u poljoprivredi - kazala je ona.

Lokalni poljoprivrednici otkrili su nam i šta čini dobrog domaćina: Gordana Glišić iz sela Šume kraj Topole, poznatija kao Goca-Jagodica, sa svojim suprugom proizvodi voće, pretežno jagode od kojih pravi sok, džem i slatko. Dala nam je savet šta onaj ko želi da započne proizvodnju na selu treba da uradi: "Ako imate puno ljubavi u sebi prema prirodi, ako volite to što radite, svaka grana poljoprivrede je dobra jer se tu vi pronalazite.

- Svoju ljubav prenosite na životinje, biljke i onda je uspeh zagarantovan - kaže Gordana.

 

Ilija Stanković, voćar iz Malog Požarevca kaže da je specifičnost njegovog gazdinstva to što imaju mušmule na površini od 15-ak ari, a planiraju i proširenje zasada.

- Pravimo i rakiju od mušmula i breskvi i planiramo da se razvijamo u toj preradi. Bez podrške porodice nema posla, mislim da bez toga nema dobrog domaćina. Popustljivost i sposobnost da se dobro organizujemo, da obradimo svih 6 hektara koliko imamo - kaže Ilija Stanković.

Zorana Novakovića, voćara iz Gornje Trnave zatekli smo pored štanda sa Rakijom prepunog pehara, a on kaže da je tajna dobre rakije ta da ne treba skupljati opale plodove nego da samo najbolji plod ide u rakiju.

- Želimo da pospešimo male proizvođače, domaćine koji se odgovorno ponašaju, koji žive od svog rada, a koji su spremni da uče nove tehnologije. Poljoprivreda je već sada u teškoj situaciji, a klima se menja i biće veliki pritisak na malim proizvođačima - rekao je Vladimir Crnojević sa Instituta Biosens, koji je jedan od članova žirija.

Topola je opština sa najviše registrovanih gazdinstava, što je potvrdio i Dragan Jovanović, predsednik privremenog organa opštine Topola.

- Trudićemo se da uz pomoć države i ministarstva ulažemo kako bi naši poljoprivrednici što lakše dolazili do svojih imanja. Nadam se da će najbolji da pobedi u izboru, a mi da ćemo imati što više vinarija, destilerija i poljoprivrednih proizvođača - istakao je on.

Karavan ima za cilj da kroz velike lokalne događaje predstavi ostvarene rezultate i snagu poljoprivrede u Srbiji. Posetioci će ovom prilikom moći da probaju brojne proizvode lokalnih proizvođača, a i da se o aktuelnim temama konsultuju sa članovima žirija u izboru ali i drugim brojnim saradnicima izbora, kao što su predstavnici Instituta, stručni saradnici, profesori Poljoprivrednih fakulteta ali i veliki i mali proizvođači.

Nakon karavana u Topoli, sledeći na člisti gradova je Šabac 18. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)