Cene nekretina u gradovima padaju - Istina ili dezinformacija

Promo

15. 10. 2023. u 18:26

Prethodne dve godine, 2021. i 2022. obeležene su značajnim rastom cena nekretnina u Srbiji, a uporedo i pojačanom potražnjom. Uprkos visokim cenama, prodaja nije opadala, već naprotiv.

Цене некретина у градовима падају - Истина или дезинформација

Foto: Free Images Pixabay

Za razliku od navedenih godina, 2023. godina, će se po svemu sudeći, završiti sa drugačijim trendovima, i kada je reč o cenama, ali i kada je reč o potražnji za nekretninama. Uočava se blagi pad cena, ali se ne uočava rast prodaje. Stoga smo istraživali da li je zaista došlo do pada cena nekretnina u gradovima Srbije ili je reč o dezinformaciji. U nastavku teksta, ćete pored toga saznati i kakva su predviđanja za budućnost, kada je reč o cenama stanova kod nas.

Aktuelne cene nekretnina i najtraženije lokacije

Republički zavod za statistiku, objavio je izveštaj za prvo polugodište 2023. godine u kome su navedene cene nekretnina u Srbiji. Prema tom izveštaju, prosečna cena stanova novogradnje u Srbiji u prvom polugodištu ove godine bila 214.017 dinara po metru kvadratnom, što predstavlja smanjenje cene od 1,8 odsto u odnosu na drugo polugodište 2022. godine.

Posmatrano prema opštinama, najviše cene novoizgrađenih stanova zabeležene su u beogradskim opštinama. Međutim, uočava se trend blagog pada cena. Naime, prosečna cena u gradskim naseljima opalaje za 0,6 odsto u odnosu na drugo polugodište 2022. Tako trenutna prosečna cena za teritoriju Beograda iznosi 314.955 dinara po metru kvadratnom.

Novi Sad centar, Foto: Aca Milutinović

 

Kada je reč o mestima gde su najtraženije nekretnine Beograd, Novi Sad i Niš zauzimaju vrh liste. Ovo su ujedno gradovi u čijim opštinama cene kvadrata dostižu najviše cene. Tako je opština Savski venac ponela titulu najskuplje opštine sa cenom od 489. 634 dinara po metru kvadratnom.

U Novom Sadu, prosečna cena kvadrata se kreće oko 200.000 dinara, dok su Niš i Kragujevac nešto povoljniji sa prosečnom cenom od 150.000-160.000 dinara za kvadratni metar.

Kada je reč o razlici između novogradnje i stare gradnje, treba reći da što se ponude tiče, tu nema velike razlike. Gotovo je podjednak broj stanova se u nudi u novogradnji i staroj gradnji.

Kada je reč o razlici u ceni između nove i stare gradnje, ona postoji i nije zanemarljiva. U proseku, novoizgrađeni stanovi biće skuplji za oko 200 evra, od stanova u starogradnji.

G.Šljivić

Pored pomenutih lokacija, po velikoj potražnji, ali i po visokim cenama izdvojile su se i turističke opštine Čajetina, Vrnjačka Banja i Sokobanja, kako se navodi u izveštaju Republičkog zavoda za statistiku. Tako je prosečna cena kvadrata bila više nego u velikim gradovima poput Niša i Kragujevca, prešavši iznos od 160.000 dinara.

Što se tiče prodaje stanova na teritoriji Srbije, uprkos stabiliziciji cena, pa čak i blagom padu, do porasta prometa nije došlo. Procene su da je u drugom kvartalu ove godine promet nekretnina je pao za oko 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Razlog za pad prodaje treba videti i u činjenici da su drugi i treći kvartal prošle godine bili periodi sa izrazitim rastom i prometa i cena. Tako je za sve koji se bave prodajom nekretnina, ovaj period stagnacije i pada očekivan.

Šta nas čeka u budućnosti?

Jedan od uzroka pada kupovine nekretnina jeste činjenica da su stambeni krediti znatno poskupeli. Sličan trend se desio u zemljama u Evropske unije, koji je doveo do pada kupovine stanova, što je na kraju rezultiralo padom cena kvadrata.

Međutim, za razliku od pomenutih zemalja u Srbiji se znatno manji broj stanova kupuje na kredit. U ovoj godini, oko svega 15 procenata stanova se kupovalo na kredit, što je znatno niže od evropskog proseka. To znači da skuplji stambeni krediti neće u tolikoj meri oboriti potražnju i kupovinu, pa to neće biti faktor koji će uticati na cenu kvadrata.

Ono što takođe održava potražnju na visokom nivou je činjenica da se radi o kriznim vremenima. Upravo u takvim situacijama, građani se okreću kupovini nekretnina, kao vidu zaštite svog kapitala. Tako imamo situaciju da naši državljani koji borave i rade u inostranstvu kupuju nekretnine u našoj zemlji, održavajući tako potražnju na visokom nivou.

Foto Novosti

Još jedan važan faktor koji utiče na cenu nekretnina, jeste porast cena građevinskog materijala, ali i poskupljenje majstora.

Uzevši sve u obzir, u skorijem periodu se, prema postojećem stanju, i ako se nastave isti trendovi ne očekuje značajniji pad cena nekretnina u Srbiji. Najizvesnije je, kada govorimo o završetku tekuće i početku naredne godine, da cene ostanu na na trenutnom, nivou ili se umanje u neznatnoj meri.

Značajno pojeftinjenje u daljoj budućnosti, zavisiće i od geopolitičke situacije, najviše od stanja u Ukrajini, međutim za sada je teško davati prognoze u tom smeru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu