POSAO ZA 850 RADNIKA: Nove fabrike u Kragujevcu, Čačku i Nišu

E.B.T.

19. 10. 2023. u 16:43

DVE renomirane kompanije, nemački PWO SEE i holandski Ariston Climate Solutions, investiraće u Srbiju više od 160 miliona evra. Planirano je otvaranje fabrika u Kragujevcu, Čačku i Nišu i zapošljavanje oko 850 radnika.

ПОСАО ЗА 850 РАДНИКА: Нове фабрике у Крагујевцу, Чачку и Нишу

Foto Nenad Karlić

Ministarstvo privrede saopštilo je danas da je Vlada Srbije dala saglasnost za zaključivanje novih ugovora sa ove dve značajne kompanije o direktnim stranim investicijama.

- Radi se o direktnim investicijama čija ukupna vrednost iznosi više od 19 milijardi dinara, što je preko 160 miliona evra - rekao je resorni ministar Slobodan Cvetković. - Ono što posebno raduje, jesu 850 novih radnih mesta u gradovima Kragujevac, Čačak i Niš. To je rezultat ne samo potreba ulagača u konkretnim projektima i zahtevima koji proizilaze iz njihovih biznis planova, već i tih lokalnih samouprava.

Nemački PWO SEE će otvoriti pogon za razvoj i proizvodnju delova, alata sklopova i komponenata za automobilsku industriju. Ova kompanija investiraće 88 miliona evra i zaposliti oko 550 novih radnika u Kragujevcu i Čačku.

Ariston Climate Solutions planira otvaranje fabrike za proizvodnju električnih aparata za domaćinstvo u Nišu. Realizacija tog projekta podrazumeva zapošljavanje najmanje 300 novih radnika do kraja 2027. godine i ulaganje 75 miliona evra do kraja 2026.

- Ovo je još jedan podstrek našoj privredi, ali i pokazatelj poverenja koje veliki strani ulagači imaju u Srbiju, kao investicionu lokaciju - zaključio je ministar Cvetković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)