STRUČNJAK UPOZORAVA: Italijanska privreda zarobljena u dubokoj recesiji...

Novosti online

03. 10. 2023. u 18:35

ITALIJANSKI proizvođači su upravo pretrpeli šesti uzastopni mesečni pad aktivnosti koji signalizira duboku industrijsku recesiju, prema istraživanju "Es end Pi global".

СТРУЧЊАК УПОЗОРАВА: Италијанска привреда заробљена у дубокој рецесији...

Foto: Novosti

Indeks zasnovan na odgovorima menadžera nabavki iznosio je 46,8 u septembru, u poređenju sa 45,4 u avgustu. Iako je rezultat bolji u odnosu na prethodni mesec i dalje je ispod nivoa od 50 što ukazuje na pad privredne aktivnosti.

- Čini se da je italijanska industrijska privreda zarobljena u dubokoj recesiji bez jasnog izlaza. Nove porudžbine, kako domaće tako i međunarodne, se smanjuju, a čak su i očekivanja za buduću proizvodnju pala znatno ispod njihovog dugoročnog proseka - naveo je Tarik Kamal Čodri, ekonomista u Hamburškoj komercijalnoj banci. 

Istraživanje PMI jeste ukazalo na porast zaposlenosti, ali je to uglavnom bio odgovor na nedostatak kvalifikovanih radnika.

Problemi sa kojima se suočavaju italijanske fabrike dele sa kolegama širom kontinenta koji se bore sa sporošću globalne potražnje koju predvodi Kina. Za treću najveću ekonomiju evrozone, podaci o industrijskim problemima ukazuju na dalju slabost nakon neočekivanog pada u drugom kvartalu.

To će pogoršati izazov za premijerku Italije Đorđu Meloni, koja je računala na rast koji će pomoći u podizanju javnih finansija. Njena vlada je prošle nedelje saopštila da će odložiti ispunjavanje ciljeva deficita Evropske unije do 2026. godine pošto poštuje obećanja glasača o smanjenju poreza.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave