POLJSKA NEĆE UKRAJINSKO ŽITO: Moravjecki poslao ultimatum EK, Vlada zabranila uvoz bez obzira na EU

Novosti online

12. 09. 2023. u 17:11

POLjSKA vlada je donela odluku da zabrani uvoz ukrajinskog žita nakon 15. septembra, nezavisno od odluke Evropske komisije, saopštio je za radio-televiziju Poljska ministar za poljoprivredu i razvoj sela republike Robert Telus.

ПОЉСКА НЕЋЕ УКРАЈИНСКО ЖИТО: Моравјецки послао ултиматум ЕК, Влада забранила увоз без обзира на ЕУ

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

-Usvojeni zaključak prosleđen je Evropskoj komisiji kako bi donela odluku. Ukoliko ne donese odluku, imamo još nekoliko dana do 15. septembra, kada će definitivno naša odluka stupiti na snagu, a kojom se zabranjuje uvoz na teritoriju Poljske četiri vrste žitarica do trenutka dok Evropska unija ne reguliše poljsko-ukrajinske ekonomske odnose, rekao je Telus.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki saopštio je da je uputio ultimatum Evropskoj komisiji po pitanju produženja zabrane uvoza žitarica iz Ukrajine.

-Poslao sam ultimatum EK. Ili se zabrana uvoza četiri vrste ukrajinskog žita produžava 15. septembra, ili ćemo mi sami produžiti ovu zabranu, rekao je on na brifingu.

Prema rečima Moravjeckog, Poljska ne može da pristane da nanese štetu poljskom poljoprivrednom tržištu, a ukrajinske zalihe predstavljaju pretnju za njega.

-Mi težimo prihvatljivim uslovima za nas, za naše poljoprivrednike, rekao je on.

 

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)