RUSKA NAFTA PREMAŠILA ZAPADNU GRANICU CENA: Ural se prodavao po 74 dolara za barel

P. Z. S. / rt.com

05. 09. 2023. u 19:50

VODEĆA ruska nafta Ural prosečno je koštala 74 dolara po barelu prošlog meseca, što je iznad granice od 60 dolara koju su postavile EU i zemlje G7 u pokušaju da smanje prihode Moskve od nafte.

РУСКА НАФТА ПРЕМАШИЛА ЗАПАДНУ ГРАНИЦУ ЦЕНА: Урал се продавао по 74 долара за барел

Foto: Profimedia/Ilustracija


Prema podacima koje je u petak objavilo rusko ministarstvo finansija, cena je bila viša od julskog proseka od 64,37 dolara po barelu i neznatno niža od one koju je dostigla u avgustu 2022. Za poređenje, prosečna cena sirove marke Brent bila je 86,20 dolara po barelu u avgustu.

Granica cena ruske nafte koju su EU, G7 i zemlje saveznice nametnule prošlog decembra zabranjuje zapadnim kompanijama za transport, osiguranje i reosiguranje da rukuju ruskim teretom osim ako se ne prodaju po ili ispod utvrđene cene. Slično ograničenje uvedeno je u februaru za izvoz ruskih naftnih derivata.

Moskva je odgovorila na ograničenja tako što je zabranila prodaju nafte i rafinisanih proizvoda kupcima koji se pridržavaju ograničenja.

Avgust je bio drugi uzastopni mesec u kojem je prosečna cena ruskog Urala nadmašila cenu od 60 dolara od kada je mehanizam implementiran, prema podacima.

Indija i Kina su se pojavile kao ključni kupci ruske nafte nakon što je Moskva preusmerila isporuke sa Zapada kao odgovor na sankcije.

U međuvremenu, Blumberg je izvestio da se izvoz ruske nafte korišćenjem tankera sa zapadnjačkim osiguranjem nastavlja uprkos činjenici da je cena Ural klase skočila iznad granice od 60 dolara po barelu.

Prema novinskoj agenciji, oko 40 odsto brodova koji prevoze naftu iz ruskih luka na Baltiku i Crnom moru bilo je u vlasništvu ili osigurano od strane kompanija sa sedištem u zemljama koje su pristale da podrže ograničenje cena.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?