BRIKS SVE JAČI: Vašington više nije neprikosnoveni kralj na sve multipolarnijoj geopolitičkoj šahovskoj tabli

Novosti online

26. 08. 2023. u 11:25

BRIKS jača kao protivteža poretku koji je uspostavio Zapad, a to je pokazao i aktuelni samit u Johanesburgu, piše El Mundo.

БРИКС СВЕ ЈАЧИ: Вашингтон више није неприкосновени краљ на све мултиполарнијој геополитичкој шаховској табли

Foto: Piksabej

Vašington više nije neprikosnoveni kralj na sve multipolarnijoj geopolitičkoj šahovskoj tabli, navodi se u tekstu.

Sada su mnoge zemlje, posebno na takozvanom globalnom jugu, spremne da se pridruže ovom bloku, koji sve više uzima maha kao protivteža finansijskom i političkom poretku koji je uspostavio Zapad.

- Bilo je logično da se pre ili kasnije ovaj blok probudi i zahteva više moći - kaže se u članku.

Akronim BRIKS je izveden od naziva pet ekonomija u usponu – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, koje zajedno čine 41% svetske populacije, 31,5% svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i 16% svetske trgovine. Tako imaju priliku da postave agendu drugačiju od one koju nameću SAD, naglašava izdanje.

El Mundo navodi ukrajinski sukob kao nedavni primer.

Ova grupa obezbeđuje ekonomski i diplomatski opstanak Rusije u uslovima zapadnih sankcija koje već godinu i po pokušavaju da izoluju Moskvu .

Jedan aspekt koji otkriva važnost aktuelnog samita BRIKS-a u Johanesburgu je to što je, za razliku od prethodnih sastanaka, na ovom učestvovalo više od 40 svetskih lidera. I mnogi od njih su se već zvanično prijavili za pridruživanje ovoj grupi. Tako su dva „ naftna teškaša “ Iran i Saudijska Arabija, gasom bogati Alžir i Argentina već blizu dobijanja članstva .

(alo.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!