BLUMBERG: Cene gasa ostaju visoke najmanje do 2027.

Novosti online

16. 08. 2023. u 22:04

BERLIN očekuje da će cene gasa ostati visoke najmanje do 2027. godine, naglašavajući potrebu za dodatnim hitnim merama, navodi se u izveštaju nemačke vlade.

БЛУМБЕРГ: Цене гаса остају високе најмање до 2027.

Foto AP

Cene na kraju juna ukazuju da bi moglo doći do povećanja na veleprodajnim tržištima na oko 50 evra po megavat-satu u narednim mesecima, pokazala je analiza ministarstva ekonomije.

Očekuje se i da će povratak na nivo pre krize biti za najranije četiri godine. Kako navodi "Blumberg", prognoza se poklapa sa procenama nemačkih operatera za skladištenje gasa, koje ukazuju na rizik od nestašice gasa do početka 2027.

Holandski predmesečni fjučersi, evropski standard za gas, iznosili su oko 38,38 eura po megavat-satu u 12:30. Holandski gas je u proseku koštao oko 19,40 evra u periodu od 2008. do juna 2021. godine.

Nemačka je teško pogođena odlukom Moskve da ograniči isporuke gasa - što je bila reakcija na zapadne sankcije. Da bi izbegli novu energetsku krizu, nemačke vlasti rade na proširenju obnovljivih izvora energije, LNG terminala i uspostavljanju vodonične infrastrukture.

Nemačka vlada je do sada platila 22,7 milijardi evra subvencija za struju i gas kako bi olakšala teret potrošačima, ali se konačni pregled očekuje tek do kraja godine. Prema ministarstvu, veliki kupci iz industrije dobili su 6,4 milijarde evra državne pomoći.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

REĆI ĆU VAM U POVERENJU! Reakcija ruskih čelnika nakon što je u Beogradu himna Rusije prestala da se intonira tokom dodele medalja (VIDEO)