NAKON DOGOVORA ČLANICA OPEK PLUSA: Cena nafte najviša u poslednja četiri meseca

Novosti online

07. 08. 2023. u 18:00

GLAVNI svetski indeksi za cene nafte dostigla su najvišu cenu od sredine aprila, nakon što su se članice OPEK+ dogovorile da produže ograničenja proizvodnje.

НАКОН ДОГОВОРА ЧЛАНИЦА ОПЕК ПЛУСА: Цена нафте највиша у последња четири месеца

Foto: Printskrin/Jutjub/Economics AltSimplified

Fjučersi na naftu Brent su se stabilizovali iznad 86 dolara po barelu, dok se američka nafta Vest Tekas Intermediate (VTI) trguje nešto ispod 83 dolara po barelu.

Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, objavila je u četvrtak da produžava smanjenje proizvodnje za najmanje još mesec dana kako bi podržala globalne cene sirove nafte.

Proizvodnja za septembar biće oko devet miliona barela dnevno, uzimajući u obzir dobrovoljno smanjenje od jedan milion barela dnevno. Rijad je dodao da bi ta mera mogla biti dodatno proširena ili produbljena.

Pored toga, Rusija je najavila planove za smanjenje izvoza za 300.000 barela dnevno, počevši od septembra. Drugi po veličini svetski izvoznik nafte ranije je obećao da će smanjiti proizvodnju za oko 500.000 barela dnevno, ili skoro pet odsto svoje proizvodnje, od marta do kraja ove godine, prenosi RT Balkan.

OPEK plus, koji se sastoji od Organizacije zemalja izvoznica nafte i srodnih proizvođača nafte, uključujući Rusiju, dogovorio se u oktobru da smanji proizvodnju za oko dva odsto svetske potražnje od prošlog novembra do kraja 2023. godine.

Grupa je kasnije pristala na dodatna ograničenja u napor da se izbalansira tržište.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!