NADA ZA SRBIJU I CEO BALKAN: U Parizu se danas odlučuje o zemlji domaćinu međunarodne izložbe EKSPO 2027

GENERALNA skupština Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) glasaće danas u Parizu za domaćina EKSPO 2027.

НАДА ЗА СРБИЈУ И ЦЕО БАЛКАН: У Паризу се данас одлучује о земљи домаћину међународне изложбе ЕКСПО 2027

Foto Z. Jovanović

Među pet kandidata je i Beograd, sa temom "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve". Prema saznanjima "Novosti", srpska prestonica ima dobre izglede u konkurenciji sa još četiri kandidata, Minesotom (SAD), Puket (Tajland), Malaga (Španija) i San Karlos de  Bariloče (Argentina), ali će konkurencija biti izuzetno jaka.

Beograd se uspešno predstavio na prezentacijama u Gradu svetlosti, između ostalog u novembru prošle godine i nedavno, u aprilu.

- Srbija predstavlja temu koja želi da prodre u sve sfere čovečanstva - poručio je tom prilikom generalni direktor BIE Dimitri Kerkences. - Kroz sport i muziku, ljudi mogu da prenose znanje, jačaju veze i probijaju granice, na svim nivoima, bez obzira na godine. Igra nam omogućuje da budemo kreativni. To je ono što nam je danas potrebno više nego ikada.

Predsednik Izvršnog komiteta BIE Alen Berger je takođe istakao da je u Beogradu imao produktivne razgovore. Pred početak današnjeg tajnog glasanja pred delegatima iz 179 zemalja, kandidati će imati još jednu priliku na predstavljanje od dvadeset minuta.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali je izjavio da bi organizacija izložbe EKSPO 2027 bila potvrda rezultata ekonomske politike Srbije. Kompleks bi trebalo da se gradi u Surčinu pored novog Nacionalnog stadiona.

- Na svetskim izložbama kao zemlja učestvujemo od 1885. godine, ali ovo je prvi put da smo se kandidovali da bude kod nas - istakla je na prvom predstavljanju predsednica Vlade Ana Brnabić.

Sve prezentacije su prošle veoma dobro. Čitav svet bi došao u Beograd i u Srbiju. Ekonomski bi to značilo da se predstavljamo kao destinacija zanimljiva čitavom svetu. To je pokazatelj jače, drugačije, mnogo snažnije i bolje predstavljene Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je naglasio da bi organizacija EKSPO 2027 bila od izuzetnog značaja ne samo za Beograd i Srbiju, već i za ceo region.

Nova radna mesta

MARKO Čadež istakao je da bi nam titula domaćina donela 30.000 novih radnih mesta, za investiciju od 300 miliona evra koliko je potrebno za organizaciju "EKSPO Beograd 2027".

U kampanji naše zemlje u kandidaturi za EKSPO 2027 učestvovali su do sada, osim predstavnika Vlade, i naši poznati umetnici i sportisti kao što su Stefan Milenković,

Miki Manojlović, Novak Đoković, Tijana Mandić, Lena Kovačević, Milica Mandić, Jelena Gavrilović, Sanja Kerkez i mnogi drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za