ZABRINJAVAJUĆI IZVEŠTAJ KONGRESU: Inflacija u Americi ne popušta

Tanjug

16. 06. 2023. u 21:23

INFLACIJA u ključnim delovima američke uslužne industrije i dalje je povišena i ne pokazuje znakove popuštanja, saopštile su Federalne rezerve SAD.

ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ИЗВЕШТАЈ КОНГРЕСУ: Инфлација у Америци не попушта

Foto: EPA

To je navedeno u najnovijem izveštaju Kongresu o monetarnoj politici i pregledu stanja ekonomije, koji je objavio predsedavajući Feda Džerom Pauel pred zasedanje na Kapitol hilu sledeće nedelje, preneo je Rojters.

Dodaje se da nade da će Fed usporiti inflaciju mogu delimično zavisiti od daljeg ublažavanja teških uslova na tržištu rada, što će verovatno značiti povećanje nezaposlenosti u SAD.

- Potražnja za radnom snagom smanjila se u mnogim sektorima privrede, ali nastavlja da premašuje ponudu raspoloživih radnika, a broj slobodnih radnih mesta je i dalje povećan - navodi se u izveštaju.

Napominje se da je rast plata usporen tokom prvog dela godine, ali ostaje iznad dinamike koja je u skladu sa inflacijom od dva odsto na duži rok. U izveštaju se navodi da su bankarske pozajmice značajno umanjene tokom prošle godine i da će verovatno biti dodatno snižene nakon propasti nekoliko regionalnih banaka u martu.

- Međutim, uprkos zabrinutosti oko profitabilnosti u nekim bankama, bankarski sistem ostaje zdrav i otporan - navodi se u izveštaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)