PADA CENA NAFTE: Zabrinjavajuće vesti iz Kine "obaraju" barel

Novosti online

31. 05. 2023. u 18:00

CENE nafte danas su pale na 73 dolara na međunarodnim tržištima jer su trgovci zabrinuti zbog pada aktivnosti u kineskom industrijskom sektoru, što signalizira slabiju potražnju za energentima.

ПАДА ЦЕНА НАФТЕ: Забрињавајуће вести из Кине обарају барел

Foto: Profimedia/Ilustracija

Na londonskom tržištu, barel se prodavao po ceni 73 centa nižoj od jučerašnje zaključne cene od 72,98 dolara. Juče je zaključio trgovinu sa gubitkom od 3,53 dolara.

Na američkom tržištu je cena barela pala za 90 centi na 68,56 dolara. Juče je trgovinu zatvorila za minus 3,21 dolar. Tržišta je  juče potresla bojazan da američki Kongres neće na vreme suspendovati limit državnog duga, što bi značilo da država od 5. juna neće moći uredno da izmiruje svoje finansijske obaveze.

Grupa republikanskih poslanika nagovestila je da bi mogla da blokira zakon, ali je predsednik Predstavničkog doma Kevon Makarti, republikanac, naglasio da je uveren da će zakon "proći". Trgovce je u sredu uznemirio izveštaj koji pokazuje pad kineske industrijske aktivnosti u maju.

Tržišta pokušavaju da procene da li će OPEK+ promeniti politiku proizvodnje, pošto je ministar energetike Saudijske Arabije najavio nevolje za trgovce koji spekulišu o padu cena, dok potpredsednik ruske vlade ne očekuje probleme pošto je snabdevanje prekinuto pre mesec dana.

Promene ne očekuju ni analitičari britanske banke HSBC, koji predviđaju da će pojačana tražnja za naftom u Kini i na Zapadu od leta rezultirati manjkom ponude u drugoj polovini godine.

BONUS VIDEO: STIŽE ELEKTRIČNI "MOSKVIČ" - Počela proizvodnja na traci nekadašnje fabrike Renoa u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju