KINA POSTALA DRUGI SPOLJNOTRGOVINSKI PARTNER SRBIJE: Vesić sa kineskim ministrom predstavio projekte u Srbiji (FOTO)

Novosti online

29. 05. 2023. u 14:06

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa ministrom transporta NR Kine Li Sjaopengom i tom prilikom mu predstavio aktuelne infrastrukturne projekte na kojima su izvođači kineske kompanije i izneo predloge za dalju saradnju i investicije u Srbiji.

КИНА ПОСТАЛА ДРУГИ СПОЉНОТРГОВИНСКИ ПАРТНЕР СРБИЈЕ: Весић са кинеским министром представио пројекте у Србији (ФОТО)

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije

Sjaopeng je tokom današnjeg onlajn sastanka pozvao Vesića da poseti NR Kinu 25. i 26. septembra kao i da bude jedan od učesnika Globalnog foruma transporta, što je ministar prihvatio i istovremeno pozvao Sjaopenga da poseti Srbiju. 

- Ukazao sam na činjenicu da je Kina postala drugi spoljnotrgovinski partner Srbije posle Nemačke i to da je u 2022. godini obim spoljnotrgoviniske razmene iznosio 6,15 milijardi američkih dolara, što je oko 20,5 odsto više nego što je bio 2021. da je naš izvoz u Kinu u 2022. godini porastao za 23,5 podsto u odnosu na izvoz u 2021, a naš uvoz porastao za nekih 19,8 odsto u odnosu na 2021. godinu - rekao je Vesić za Tanjug. 

Ministar je izrazio uverenje da će se saradnja sa Kinom nakon sporazuma o slobodnoj trgovini bitno povećati i da će Kina postati još značajniji partner Srbije. 

Vesić je Sjaopengu zahvalio na investicijama koje Kina ima u Srbiji, kao što su Ziđin Majning i Linglong, ali i mnoge druge, i izrazio želju za nastavak saradnje u ovom pravcu.  

- Iskoristio sam priliku da se zahvalim kineskom ministru na podršci koju ta zemlja daje u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije. Za nas je ta podrška važna, jer u našoj borbi za opstanak KiM u našoj zemlji važno je da jedna od najvećih svetskih sila stoji uz nas. Saglasili smo se da ćemo u svom radu i nastavku saradnje slediti put koji su zacrtala dva lidera naših zemalja Aleksandar Vučić i Si Đinping, koji znači čelično prijateljstvo naše dve zemlje i nastavak naših odnosa - rekao je Vesić. 

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije

 

Ministar je istakao da je Srbija potpuno otvorena za saradnju sa svim kompanijama kako sa zapada tako i sa istoka i da kao zemlja koja vodi nezavisnu i slobodnu politiku nema nikakva ograničenja, osim, kako je rekao, ograničenje najboljeg interesa građanki i građana Srbije. 

- Istakao sam da kineske kompanije učestvuju u najvećim projektima u Srbiji kao što je izgradnja metroa, zatim projekat kao što je "Čista Srbija" kroz koji obezbeđujemo kanalizaciju za preko 2,3 miliona ljudi - kroz projekat vredan preko 3,5 milijardi evra. Tu je i izgradnja pruga, ista kompanije trenutno radi brzu prugu između Novog Sada i Subotice dužine 108 kilometara, takođe oko 150 kilometara pruge kroz Mađarsku, tako da ćemo zahvaljujući radu kineske kompanije imati povezane Beograd i Budimpeštu - istakao je ministar. 

On je dodao da su razgovarali i o putevima u Srbiji i istakao da za novi put Beograd - Zrenjanin, za koji se nada da ćemo moći da ga radimo sledeće godine, postoji zainteresovanost kineske kompanije, zatim za nastavak Dunavskog koridora i nastavak obilaznice oko Beograda. 

- Iskoristio sam priliku i da zagovaram da kineske kompanije pomognu razvoj naših fakulteta i naučnih instituta tako da sam predložio da jedan broj naših studenata i profesora sa naših fakulteta poseti Kinu i stekne iskustva u izgradnji brzih pruga. Kina je zemlja koja ima najveći broj kilometrara brzih pruga na svetu i to je zemlja koja je sasvim sigurno najbrže napredovala u svetu kada je u pitanju ta tehnologija, kod njih vozovi idu do 450 kilometara na sat. 

Mislim da naši profesori i ineženjeri tamo mogu da steknu iskustvo koje bi nam pomoglo da budemo konkurentniji u Evropi i da sa tim znanjem naše kompanije mogu da konkurišu za poslove ne samo u Srbiji, već i u drugim evropskim zemljama - rekao je Vesić. 

Sjaopeng je izrazio veliko zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dve zemlje i prihvatio poziv ministra Vesića da poseti Srbiju, i naglasio da je prilikom poslednje posete 2018. godine bio oduševljen lepotom zemlje. 

- Želeo bih da zahvalim vašem ministarstvu i Vladi na naročitoj brizi i podršci kineskim infrastrukturnim kompanijama u Srbiji. Verujem da ćemo nastaviti poslovanje i kao zahvalnost vašem poverenju pružiti visokokvalitetne usluge - rekao je Sjaopeng tokom sastanka. 

On je rekao da kineska strana visoko ceni jačanje saradnje sa Srbijom u oblasti transporta i saobraćaja i da bi voleo da se ista produbi i proširi. 

- Prijateljstvo Kine i Srbije je tradicionalno i u ovim godinama dopunjuje ga sveobuhvatno strateško patnerstvo koje se sprovodi u svim oblastima. Izdvojio bih i železnički projekat u kom učestvuje i Mađarska - istakao je Sjaopeng. 

Dodao je da će po pitanju investicija razgovarati sa kolegama i proceniti situaciju, kako bi promovisali Srbiju. 

- Veoma sam zadovoljan ovim prijatnim sastankom i verujem da ćemo nastaviti čestu komunikaciju jer verujem da saradnja ima perspektivu i da će se obogaćivati novim rezultatima - poručio je Sjaopeng.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SAD TO NE JEDE: Dijana otkrila koji je omiljeni Noletov slatkiš iz detinjstva (RECEPT)