KAKO SMANJITI RAČUNE ZA STRUJU: Par korisnih saveta kojima možete da ostvarite značajne uštede

Novosti online

02. 05. 2023. u 11:43

OD 1. maja struja za domaćinstva biće skuplja osam posto, a gas za deset procenata, tako da će računi za mnoge građane Srbije biti ozbiljna stavka u kućnom budžetu.

КАКО СМАЊИТИ РАЧУНЕ ЗА СТРУЈУ: Пар корисних савета којима можете да остварите значајне уштеде

Računi će biti uvećani

Da ne bi već sledećeg meseca doživeli neprijatnosti pogledom na prispeli račun, donosimo vam nekoliko koraka kojima možete da ostvarite značajne uštede:

Regulišite sistem grejanja,kojim se nepotrebno troši čak 7 odsto energije.

Kad god je moguće treba koristiti prirodno svetlo i prilagoditi prostor u kome boravite prirodnoj temperaturi. To znači da grejanje u svom stanu održavate na temperaturi do 20 stepeni danju i 18 noću. 

Da li ste znali da mašina za veš troši čak 10 % električne energije?

Zato je jedan od saveta da se veš pere na nižoj temperaturi, ako postoji mogućnost u toku noći, jer je električna enegrija tada jeftinija čak četiri puta nego danju. Ono što bi obavezno trebalo da proverite pre pranja jeste da li je mašina za veš ili sudove puna, jer ovo ne znači da samo štedimo energiju i novac, već doprinosimo i rasterećenju energetske mreže.

Postavite u stanu led sijalice, jer obične sijalice traju prosečno 1.000 sati, dok štedljive imaju rok više od 10.000 sati

Gasite svetlo kada god jeto moguće i koristite što više dnevno osvetljenje.

Punjači, kompjuteri, laptopovi…

Isključite sve aparate (TV, punjač za telefon, računar) kada ih ne koristite i iz zida izvucite kablove jer transformatori, na primer, troše struju i kada ne punite telefon.

Skrinsejveri na monitoru računara troše istu količinu energije kao kada se na računaru nešto radi. Bolje je da računar isključite kad god ne radite na njemu. I izaberite monitor sa ravnim ekranom jer LCD ekrani troše trećinu energije koju potroše CRT monitori. A ako vam nije potreban veliki desktop, izaberite laptop – on je veći štediša energije.

Uštedite struju kroz štedljivu belu tehniku

Preporuka je da se, kako biste mogli da uštedite struju, kupuje bela tehnika A, ili A+ klase – energetski štedljivi aparati smanjuju račune.

Frižideri stari oko deset godina, u proseku, troše skoro 400 kilovat-sati godišnje, dok oni stariji uređaji zahtevaju još više energije.

Toplotna izolacija kuće utiče na manje račune

Kada radite izolaciju kuće, moraćete da potrošite dosta novca, ali se on brzo vraća kroz uštedu na računima. Po proračunima nekih stručnjaka, uštedećete za godinu dana i isplatićete uloženo. Na ovaj način ćete sprečiti rasipanje električne energije.

Ako imate probleme sa vratima i prozorima, možete da pomoću silikona ili pene popravite i popunite rupe, i onda hladnoća koja ste postigli, ili pak toplota neće izlaziti, a samim tim, smanjiće se i račun za struju.

Redovnim uklanjanjem kamenca, koji je natoložen na grejačima utičete na rasipanje energije i brže zagrevanje vode za čak 30 odsto.

Zato uštedite energiju tako što ćete podesiti bojler na 60 odsto i time doprineti da se energija ne rasipa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)