VOZAČI, OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko će koštati u narednih sedam dana

Novosti Onlajn

28. 04. 2023. u 09:25

MNOGI su jutros očekivali obrt u ceni goriva i u Srbiji. Cena barela je pala sa 84 dolara na ispod 77 za samo nekoliko dana na evropskom tržištu.

ВОЗАЧИ, ОВО СУ НОВЕ ЦЕНЕ ГОРИВА: Ево колико ће коштати у наредних седам дана

Foto Tanjug

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 185 dinara, a benzina evropremijum BMB 178 dinara. Cene se praktično nisu promenile u odnosu na prethodne dane, ali bi najave na globalnom tržištu mogle i da ih promene u narednom periodu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni članovi najavili su nedavno, na iznenađenje mnogih, smanjenje proizvodnje nafte od maja 2023. godine, na oko 1,15 miliona barela dnevno. Prema procenama analitičara velikih banaka u svetu, ova odluka mogla bi da pogura cenu barela ka nivou od 100 dolara.

Ovih dana, međutim, gledamo drugačiju sliku. Cena barela je na evropskom tržištu samo za prethodnih nekoliko dana pala sa 86 dolara na oko 80 dolara, pa na 78 dolara, koliko vredi jutros.

Investitori su očigledno i dalje fokusirani na izgledno podizanje kamatnih stopa u SAD i to, prema procenama ekonomista, za četvrtinu procentnog poena, što bi označilo kraj ciklusa najagresivnijeg zaoštravanja monetarne politike u proteklih 40 godina.

Njihova prognoza temelji se na oceni o još uvek solidnom tempu zapošljavanja u najvećoj svetskoj privredi, što su najnoviji podaci pokazali tek umereni rast broja novih zahteva za isplatom naknada za nezaposlenost u prošloj nedelji.

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU - Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)