RUSIJA NAPUŠTA DOLAR I EVRO: Koristimo samo rublju i juan

Novosti online

22. 04. 2023. u 15:46

RUSIJA prelazi na nacionalne valute prilikom plaćanja energenata, postaju aktuelni juan i rublja, a evro i dolar će uskoro biti napušteni, rekao je zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak u emisiji "Moskva, Kremlj. Putin" preneo je kanal "Rusija 1".

РУСИЈА НАПУШТА ДОЛАР И ЕВРО: Користимо само рубљу и јуан

Foto Shutterstock

Prema njegovim rečima trend dominantnijeg korišćenja dolara i evra se već promenio.

- Uzeli smo u obzir probleme sa kojima se suočavamo kada koristimo strane valute, i zato prelazimo samo na nacionalne, koristimo rublju i juan - rekao je Novak.

- Nastavićemo u ovom pravcu. Naše kolege iz Kine uveliko plaćaju gas samo u juanima, a delimično i naftu. Plaćaju i rubljama. Planiramo da unapredimo saradnju i da međusobna plaćanja budu samo u nacionalnim valutama - dodao je ruski zvaničnik.

Prema njegovim rečima, postoji veliko interesovanje za kupovinu ruskih energenata, za šta je potrebno stvoriti mehanizme plaćanja.

Ranije je u intervjuu za TASS Novak rekao da će udeo transakcija u nacionalnim valutama nastaviti da raste, kao i trgovina juanima, indijskim rupijama, turskim lirama i ruskim rubljama. Takve transakcije su, prema njegovim rečima, već postale uobičajena praksa na tržištu.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)