IZVEŠTAJ IEA: Ruski izvoz nafte dostigao skoro trogodišnji maksimum

Novosti online

14. 04. 2023. u 23:59

RUSKI izvoz nafte skočio je u martu na najviši nivo u skoro tri godine, uprkos zapadnim sankcijama, otkrila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u svom mesečnom izveštaju.

ИЗВЕШТАЈ ИЕА: Руски извоз нафте достигао скоро трогодишњи максимум

Foto Tanjug/ AP

Dnevne zalihe nafte u Rusiji porasle su za 600.000 barela dnevno (bpd) prošlog meseca na 8,1 milion barela dnevno, najviše od aprila 2020, navodi se u izveštaju IEA.

Agencija sa sedištem u Parizu pripisala je povećanje uglavnom rastu izvoza naftnih derivata, koji se vratio na nivoe pre kovida. Isporuke naftnih derivata porasle su za 450.000 barela dnevno na mesečnom nivou na 3,1 milion barela dnevno u martu.

Međutim, dok su se ruski prihodi od nafte oporavili od februarskog pada i porasli za milijardu dolara na 12,7 milijardi dolara, oni su i dalje za 43 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci IEA.

Zapadne zemlje su uvele nekoliko talasa sankcija usmerenih na izvoz ruske nafte, uključujući ograničenja cena i zabrane. U februaru su EU i zemlje G7 uvele granicu od 100 dolara po barelu za dizel, mlazno gorivo i benzin iz Rusije i ograničenje od 45 dolara po barelu za druge naftne proizvode koji trguju ispod cene sirove nafte.

Izvoz goriva po ceni iznad ovih ograničenja zabranjen je za usluge osiguranja i transporta koje nude zapadne kompanije. Ograničenja su usledila nakon prethodno uvedene gornje granice cene ruske sirove nafte od 60 dolara po barelu.

Rusija je uzvratila odbijanjem da proda svoju naftu zemljama koje podržavaju šemu ograničenja cena i smanjila je svoju proizvodnju za 500.000 barela dnevno počevši od marta.

Prema IEA, ruski izvoz sirove nafte u aprilu je premašio gornju granicu cene nafte prvi put od uvođenja ograničenja. Agencija je otkrila da je prosek nafte utovarene iz luka u zemlji bio iznad gornje granice cene 5. aprila, uglavnom kao rezultat ESPO ocene koja je porasla na oko 74 dolara po barelu.

Ranije ovog meseca, osam članica grupe velikih proizvođača nafte OPEK+, uključujući Rusiju, Saudijsku Arabiju, Irak i Kuvajt, šokiralo je tržišta najavom smanjenja svoje proizvodnje od 1,16 miliona barela dnevno, pored onih koje su već uvedene u novembru. Ova najava je izazvala porast globalnih cena sirove nafte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu