"BLUMBERG": Sa raspadom američko-saudijskog naftnog pakta tone i ekonomska moć Vašingtona

Novosti online

13. 04. 2023. u 18:33

PRE samo tri godine, kada je došlo do tenzija u naftnom gigantu OPEK+, SAD su se našle u ulozi mirotvorca. Sada su njihova meta, piše "Blumberg".

БЛУМБЕРГ: Са распадом америчко-саудијског нафтног пакта тоне и економска моћ Вашингтона

Foto: Profimedia/Ilustracija

Saudijsko-ruski naftni savez ima potencijal da izazove sve vrste problema za američku ekonomiju, pa čak i da utiče na kampanju za reizbor predsednika Džozefa Bajdena. Ovomesečna odluka OPEK+ da smanji proizvodnju sirove nafte, po drugi put otkako je Bajden prošlog leta odleteo u Saudijsku Arabiju tražeći povećanje, možda je samo početak.

Ta najava koja je podigla cene nafte za oko 5 dolara po barelu, već znači da su rizici od recesije veći nego što bi inače bili - jer će potrošači koji troše više na energiju imati manje novca za druge stvari, a inflacija će biti veća. Ruski predsednik Vladimir Putin, u međuvremenu, dobija više sredstava da finansira svoju vojnu operaciju u Ukrajini, navodi "Blumberg".

Značajnije od toga je što će potez OPEK-a uticati na cene nafte u narednim godinama.

U svetu promenljivih geopolitičkih saveza, Saudijska Arabija se odvaja od orbite Vašingtona. Saudijci su postavili nivoe proizvodnje nafte u koordinaciji sa Rusijom. Kada su hteli da smanje tenzije sa regionalnim rivalom Iranom, okrenuli su se Kini da bi posredovali u dogovoru - dok su SAD bile izostavljene. Drugim rečima, zapadni uticaj na naftni kartel je na najnižoj tački u poslednjih nekoliko decenija.

A sve članice OPEK+ imaju svoje prioritete, od ambicioznih planova saudijskog prestolonaslednika Muhameda Bin Salmana da ponovo osmisli svoju ekonomiju, do ruske operacije u Ukrajini. Svaki dodatni prihod koji dobiju od naplate više nafte je od pomoći.

Foto: Printskrin/Jutjub/Economics AltSimplified

Upitan da li su SAD zabrinute zbog toga što je OPEK+ dva puta odlučio da smanji proizvodnju od posete predsednika Bajdena Saudijskoj Arabiji, portparol Stejt departmenta je rekao da je administracija fokusirana na zadržavanje domaćih cena energenata i osiguravanje energetske bezbednosti SAD.

SAD smatraju smanjenje proizvodnje nepreporučljivim s obzirom na stalno kretanje tržišta, ali će sačekati da vide šta će OPEK+ na kraju preduzeti, rekao je portparol.

Za globalnu ekonomiju, niže ponude nafte i više cene su loše vesti. Glavni izvoznici su, naravno, veliki pobednici. Za uvoznike, kao i većinu evropskih zemalja, skuplji energenti predstavljaju udarac po ekonomiju.

SAD su negde između. Kao veliki proizvođač, imaju koristi kada cene rastu. Ali ti dobici - za razliku bolnih skokova cena benzina - nisu široko podeljeni.

"Blumberg" predvića da će za svaki porast cene nafte od 5 dolara, inflacija u SAD porasti za 0,2 procentna poena - što nije dramatična promena, ali u vreme kada se Federalne rezerve bore da stave cene pod kontrolu, nije ni dobrodošla.

Decenijama je američko-saudijski pakt "nafta za bezbednost" bio stub energetskog tržišta. Sada se ljulja.

-Saudijci traže agresivnu ogradu, rekao je Džon Alterman, direktor programa za Bliski istok u Centru za strateške i međunarodne studije, sa sedištem u Vašingtonu. "S obzirom na ono što Saudijci vide kao radikalno nepredvidivu američku politiku, smatraju da je neodgovorno ne tražiti zaštitu. A pod radikalno nepredvidivom, vi gledate na američku politiku koja se oštro promenila između Obame i Trampa i Bajdena".

Saudijski zvaničnici su svoju odluku obrazložili nacionalnim prioritetima, a ne bilo kakvim diplomatskim planom.

-OPEK+ je uspeo sada i u prošlosti da stabilizuje tržišta nafte, a suprotno tvrdnjama zapadnih i industrijskih država, to nema nikakve veze sa politikom, rekao je bivši savetnik saudijskog ministarstva nafte Muhamed Al Saban.

Analitičari predviđaju da će ove i sledeće godine cena nafte biti 85-90 dolara po barelu. Isto tako, eksperti smatraju da je Rusiji potrebno da barel ide za 100 dolara kako bi mogli bez glavobolje da finansiraju svoju operaciju u Ukrajini.

Treba imati na umu da američki udeo u globalnom BDP-u opada u korist Kine i Indije koje su najveći kupci nafte. Uz to, Kina kupuje velike količine nafte od Rusije i Irana uz popust koji je štiti od skokova cena. Indija takođe kupuje rusku naftu uz popust.

Drugim rečima, posrtanje američke ekonomije povećava rizik od šire recesije koju Rusija i njeni saveznici neće osetiti.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)