Mali sa potpredsednicom Evropske investicione banke (EIB)

Novosti online

30. 03. 2023. u 14:02

POTPREDSEDNIK Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa potpredsednicom Evropske investicione banke (EIB) zaduženom za Zapadni Balkan Lilianom Pavlovom o projektima koje naša zemlja realizuje sa tom finansijskom institucijom i dinamici njihovog sprovođenja.

Мали са потпредседницом Европске инвестиционе банке (ЕИБ)

Foto: Ministarstvo

Sagovornici su se složili da zajednički projekti dobro napreduju i da nema problema u njihovoj realizaciji.

Ministar Siniša Mali se zahvalio EIB-u na podršci za izgradnju brze pruge na Železničkom koridoru X od Beograda do Niša kojom će vozovi ići brzinom od oko 200 kilometara na sat, a s obzirom da je EIB odobrio ukupno 1,1 milijardu evra za izgradnju brze pruge.

„Izgradnja ove pruge je od ogromnog značaja za Srbiju, za razvoj Srbije, posebno juga Srbije, i za privlačenje novih investitora. Nove pruge i putevi znače dalji napredak i rast naše zemlje“, rekao je ministar Mali koji je najavio i skoro otvaranje brze saobraćajnice Surčin-Novi Beograd.

Ministar Mali i potpredsednica EIB-a su razgovarali i o zajedničkim projektima koji su predviđeni budžetom Republike Srbije za 2023. godinu, a među kojima su projekti rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja, rekonstrukcija i izgradnja kliničkih centara u Srbiji, projekat za pametna brojila…

Na sastanku je bilo reči i o energetskom sistemu naše zemlje, kao i o sprovođenju projekata iz okvira zelene agende. Ministar Mali je istakao da se radi na transformaciji energetskog sektora Srbije, kao i da našu zemlju očekuju velike investicije u tu oblast u narednim godina, što je apsolutni prioritet Vlade Srbije.

Ističući da su, i pored tri godine svetske ekonomske krize, makroekonomski pokazatelji Srbije i dalje veoma dobri i javne finansije potpuno stabilne, Siniša Mali je rekao da nam je javni dug daleko ispod nivoa Mastrihta, da je nezaposlenost rekordno niska, a da su strane direktne investicije prošle godine dostigle čak 4,4 milijarde evra. Pritom, naglasio je ministar, do 20. marta Srbija je privukla oko 693 miliona evra stranih direktnih investicija, što je najbolji rezultat do sada.

Ministar Mali je naveo i da nivo javnih investicija u Srbiji raste, s obzirom da je za kapitalne projekte ove godine opredeljeno 6,8 odsto BDP-a, dok je udeo kapitalnih rashoda u BDP-u u 2011. godini iznosio 3,1 odsto.

Siniša Mali je podsetio i da u Beogradu trenutno boravi Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), povodom prve revizije aktuelnog Stend-baj aranžmana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZAŠTO SE PETLJA ZOVE BAŠ MOSTARSKA? Naziv stariji nego što se misli - nekada je tu proticala REKA