MINISTAR MALI O DIGITALIZACIJI ZDRAVSTVA: Može se uštedeti oko 18% od troškova ili 13 milijardi dinara

Tanjug

28. 01. 2023. u 12:11

NAKON sedam meseci od uvođenja sistema robno materijalnog knjigovodstva u zdravstvu, analize pokazuju da se mogu postići velike uštede i da one iznose oko 18 odsto u odnosu na ukupne troškove, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i precizirao da je reč o oko 13 milijardi dinara odnosno oko 100 miliona evra godišnje.

МИНИСТАР МАЛИ О ДИГИТАЛИЗАЦИЈИ ЗДРАВСТВА: Може се уштедети око 18% од трошкова или 13 милијарди динара

FOTO: Tanjug/AP

Ministarstvo finansija organizovalo je danas konferenciju na kojoj su bili prisutni direktori domova zdravlja u Srbiji kao i ministarka zdravlja Danica Grujičić i direketorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, a na skupu se razgovaralo o digitalizaciji u finansiranju zdravstvene zaštite.

Mali je novinarima rekao da je u cilju racionalnijeg korišćenja novca koji država izdvaja za zdravstvo u proteklom periodu, osim robno materijalnog knjigovodstva, uveden koncept centralizovanih javnih nabavki, kao i e-recept.

- Ovogodišnji budžet za zdravstvo iznosi 490 milijardi dinara. Država je dakle odvojila najviše novca do sada za zdravstvo i želimo da se taj novac racionalno koristi i da se vodi računa o svakom utrošenom dinaru - istakao je Mali.

BONUS VIDEO: Skromna milionerka iz Novog Sada: Sve ću podeliti sa roditeljima i familijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)