NIŠTA OD NEMAČKE ENERGETSKE SAMOSTALNOSTI: Posle ruskog gasa raste zavisnost od norveških energenata

Đ.G.

22. 01. 2023. u 17:19

IAKO je Nemačka uspela da smanji potrošnju gasa za 14% usled odbijanja snabdevanja iz Rusije , zemlja je postala sve zavisnija od uglja, tečnog prirodnog gasa (LNG) i goriva iz Norveške, prenosi Blumberg.

НИШТА ОД НЕМАЧКЕ ЕНЕРГЕТСКЕ САМОСТАЛНОСТИ: После руског гаса расте зависност од норвешких енергената

Foto: Profimedia

Nemačka je uspela da smanji potrošnju gasa za 14% i smanji cene usled odbijanja ruskog gasa. Situaciji je doprinelo toplo vreme. Međutim, Nemačka se sada suočava sa zavisnošću od LNG-a, nedovoljnim rezervama gasa u Norveškoj i Holandiji i povratkom na ugalj, navodi publikacija.

Prema navodima agencije, malo je verovatno da će se Nemačka suočiti sa nestašicom gasa u narednim mesecima, iako je zemlja ranije bila upola zavisna od snabdevanja iz Rusije. Istovremeno, nakon prestanka ruskog izvoza, Nemačka je prešla na gorivo iz Norveške i Holandije. Međutim, bez dugoročnih ugovora, zemlja se suočila sa ogromnom konkurencijom jer na tržištu ima toliko kupaca.

Autori članka dodaju da će pošiljke iz Norveške ostati stabilne nekoliko godina, nakon čega će početi da opadaju zbog opadanja zaliha. Isporuke iz Holandije takođe mogu da se smanje, tek do 2024. godine, gde će zbog opasnosti od zemljotresa zatvoriti teren. Sve ovo primorava nemačke vlasti da prošire upotrebu termoelektrana na ugalj.

Vladimir Demidov , međunarodni stručnjak za tržište resursa i energije , rekao je 20. januara da će Nemačka uspešno proći zimski period bez ruskog gasa, ali po cenu degradacije svoje privrede. Govorimo o tome da je usled raznih inicijativa došlo do smanjenja potrošnje, prenela je Gazeta.

BONUS VIDEO: KAO PONOVO ROĐENI - Bogojavljensko kupanje u ledenoj vodi u Bijsku i Vladivostoku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SRBIJU INTERESUJE SAMO KADA ĆE MIR Vučić: Nekada je ta reč bila najpopularnija u svetu, a sada niko ne sme da je izgovori