SKUPLJA ZABRANJENA VODA: Žiteljima Temerina stigla neočekivana "čestitka" od komunalnog preduzeća

Z. Rajić

19. 01. 2023. u 14:00

MEŠTANIMA Temerina stigla je neočekivana novogodišnja "čestitka" u vidu novih računa za vodu, koja je od decembra poskupela za čak 40 odsto.

СКУПЉА ЗАБРАЊЕНА ВОДА: Житељима Темерина стигла неочекивана честитка од комуналног предузећа

U vodi u Temerinu povišena koncentracija arsena, Foto J. V.

Toliko povećanje izazvalo je veliko negodovanje, a pogotovo što će "papreno" plaćati vodu koja je već 20 godina zabranjena za piće i pripremu hrane zbog alarmantno visokog sadržaja arsena.

Kubik vode za domaćinstva koja po članu troše šest kubika poskupeo je sa 50 na 70 dinara, sa PDV. Porodice koje mesečno po članu potroše više od pomenutog iznosa, plaćaće blok-tarifu od 175 umesto dosadašnjih 125 dinara.

- Ta naša voda, nadaleko čuvena po toksičnosti, poskupela je a da o tome nismo propisno i na vreme obavešteni. Takva praksa ne čudi, jer JKP "Temerin" nikada nije, ni na jednom računu za vodu, upozorilo građane da je voda koju distribuira i naplaćuje opasna po zdravlje - kaže Milenko Karlica iz UG "Ekološka inicijativa Temerin" (EIT).

Foto Z. R.

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut", 95,8 odsto uzoraka vode iz vodovoda u opštini Temerin je fizičko-hemijski, a 11,11 odsto mikrobiološki neispravno. Voda u ovoj opštini je 2003. zabranjena za ljudsku upotrebu jer je prisustvo kancerogenog arsena, čiji je dopušteni nivo u pijaćoj vodi 10 mikrograma u litru, u Temerinu bilo 70, u Bačkom Jarku 107, a u Sirigu 231 mikrogram. Analizom, koju su lane sami naručili u Institutu za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu, ekolozi su utvrdili da temerinska voda ima i prekomerne količine amonijaka, nitrita i aerobnih mezofilnih bakterija.

Pomoćnik direktora JKP "Temerin" Nebojša Vukadinović rekao je, za "Novosti", da na proizvodnu cenu vode koja se isporučuje putem javnog vodovoda ne utiče količina arsena.

- Crpljenje, hlorisanje i distribucija vode isto koštaju bez obzira na njen kvalitet.

Razlozi za povećanje cene su poskupljenje energenata, uređaja, opreme i delova, neophodnih za održavanje vodovodne mreže, bunara i crpnih stanica - objasnio je Vukadinović.

 

NESMANjENA POTROŠNjA

NEBOJŠA Vukadinović je kazao da je, bez obzira na njenu zabranu zbog viška arsena, "prosečna godišnja potrošnja vode ujednačena u protekle dve decenije". Karlica napominje da građani koriste vodu "zato što JKP odbija da na računima i u školama, vrtićima i drugim javnim ustanovama istakne da ona nije zdravstveno ispravna".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)