ODRŽANO POSLEDNJE ROČIŠTE: Spor koji su Temerinci pokrenuli protiv farme svinja

Z. Rajić

15. 12. 2022. u 10:00

OVE sedmice u Osnovnom sudu u Novom Sadu održano je poslednje ročište u sporu koji su građani Temerina još pre četiri godine pokrenuli protiv preduzeća "Temerin agrar" zbog zagađenja sa te farme svinja, čija je lokacija bila nadomak naselja.

ОДРЖАНО ПОСЛЕДЊЕ РОЧИШТЕ: Спор који су Темеринци покренули против фарме свиња

Ostala laguna s fekalijama, Foto EIT

Na ročište je pozvano svih 48 građana koji su tužili farmu, a došlo je njih 32, ali ni za njih nije bilo dovoljno mesta u sudnici, pa su na smenu ulazili.

Jedini koji je sve vreme bio u sudnici je Milenko Karlica, jedan od tužilaca i član Ekološke inicijative Temerina. Na ročištu je utvrđen rok od 30 dana za pokušaj da strane u sporu postignu dogovor.

- Mi, kao tužioci, ne tražimo odštetu, nego da tuženi prizna tužbeni zahtev i u sadejstvu sa Opštinom Temerin i ministarstvima poljoprivrede i zaštite životne sredine sanira lagunu i vrati taj prostor u stanje kakvo je bilo pre nego što je zagađen i zatrovan - poručio je Karlica.

Temerinci pred sudom u Novom Sadu, Foto EIT

On je pet dana pre ročišta uputio dopis sudu kako bi izneo sve što je relevantno za taj dugogodišnji spor i ostavio dokument o tome kroz šta su tužioci prošli "otkad su zatražili zaštitu svog elementarnog prava na normalan život".

- Na naše zaprepašćenje morali smo da dokazujemo da živimo u kućama na čijim smo brojevima prijavljeni, s kim smo na tim adresama i od kada, da li su kuće građene legalno itd. Traženo je da odgovaramo na pitanje da li se sa tužene farme širi smrad, a nakon potvrdnih odgovora morali smo da se izjašnjavamo da li nam taj smrad smeta, kao da se odgovor ne podrazumeva i kao da bi bilo ko voleo da živi u blizini mesta gde ne može da se diše, otvori prozor ili ima bilo kakav socijalni kontakt - naveo je Karlica.

OTIŠLI ALI I DALjE TRUJU

BITNO je da se utvrdi da li je "Temerin agrar" radio na propisan način, da li je svojim delovanjem emitovao nesnosan smrad i da li je posle svog odlaska ostavio zagađene vazduh, zemlju i vodu. Iza farme je ostala laguna sa izlivenim fekalijama iz njenih obora, koja i dalje truje sve okolo, uključujući i kanal koji se uliva u Jegričku, rečicu koja je zaštićeno prirodno dobro i jedna je od pritoka Tise - upozorio je Karlica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)