KAMIONE SELE NA AUTO-PUTEVE: Očekuju se razgovori struke i privrede oko rešenja

S. B.

14. 01. 2023. u 08:23

STARA ideja "Puteva Srbije" uskoro bi mogla da se ostvari. Ovo javno preduzeće od 6. januara traži stručnjaka koji bi im projektovao sistem naplate putarine teretnjacima i na putevima nižeg reda.

КАМИОНЕ СЕЛЕ НА АУТО-ПУТЕВЕ: Очекују се разговори струке и привреде око решења

Foto: Avaz

U prevodu, kamioni bi u dogledno vreme mogli da plaćaju i korišćenje magistrala. Ko će i kako smisliti naplatu, znaće se u februaru. Rok za podnošenje prijava je poslednji dan januara.

Ideja je krenula od Ibarske magistrale. Kada je otvorena aternativa, auto-put "Miloš Veliki", prvi čovek "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak najavio je naplatu putarine teretnjacima. Cilj je da iz bezbednosnih razloga izbegavaju magistralu.

U Poslovnom udruženju drumskog saobraćaja "Srbijatransportu" kažu da očekuju da će se uskoro otvoriti razgovori struke i privrede i da će se naći najbolje rešenje.

- Verujem da će to biti tema od kraja meseca - kaže Goran Aleksić, direktor udruženja "Srbijatransport". - Očekujem da će se uključiti predstavnici privrede kako bi se iznašlo najbolje rešenje. Suštinski, zaista postoje prevoznici koji rade pretovare ili na drugi način oštećuju puteve. A svi ih mi plaćamo. Uvođenje reda u ovu oblast podstaći će konkurentnost prevoznika i zaštititi infrastrukturu. Naravno, ima prevoznika koji moraju da koriste te puteve zbog istovara. Ta oblast treba da se uredi, a tek ćemo videti predlog rešenja i tada ćemo zauzeti stav. Nama je u interesu da se grade novi putevi, da se više radi, jer će i naša grana imati više posla.

Detalji kako bi naplata mogla da izgleda, još se ne znaju. Iz "Puteva Srbije" se ranije čulo da bi iznosi mogli da budu jednaki onima koji se ubiraju na auto-putevima. Ovo preduzeće je u oktobru 2019. godine naručilo studiju opravdanosti uvođenja ove vrste putarine. Imali su pred sobom 12 meseci da analiziraju i preporuče rešenje. Sama izrada studije trebalo bi da košta 2,5 miliona dinara. Toliko je predviđeno javnim pozivom.

Za uvođenje sistema naplate, koje se sada traži, planirano je 60 miliona dinara.

SPREMNI ZA SRPSKU NOVU GODINU

JP "Putevi Srbije" poručuju da spremno i organizovano dočekuju pojačan intenzitet saobraćaja na auto-putevima koji se očekuje tokom vikenda, kada se proslavlja srpska Nova godina.

Pojačan je rad na naplatnim stanicama, svi kanali za naplatu putarine i distribuciju kartica u funkciji su 24 časa dnevno bez pauze. Povećan je broj inkasanata na naplatnim stanicama kako bi se obezbedio nesmetan prolazak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (5)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja