KORAK PO KORAK - KAKO POSLATI KOD ZA PORESKU LUTRIJU: Novi krug nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" počinje danas

S. B. - J. Su.

24. 12. 2022. u 07:00

GRAĐANI Srbije od danas mogu da počnu da šalju kodove fiskalnih računa i okušaju sreću.

КОРАК ПО КОРАК - КАКО ПОСЛАТИ КОД ЗА ПОРЕСКУ ЛУТРИЈУ: Нови круг наградне игре Узми рачун и победи почиње данас

Foto investitor.me

Pazar, u bilo kom iznosu, i to samo jedan, dovoljan je da uđe u trku za jedan od 10 stanova u Beogradu, ukupne vrednosti od skoro 1,7 miliona evra. Nagradna igra "Uzmi račun i pobedi" ovog puta se igra - elektronski. Učesnici, odnosno njihovi rođaci ili prijatelji, treba da instaliraju istoimenu aplikaciju, preko koje će uneti QR kod ili broj računa.

Predviđeno je pet javnih izvlačenja, u emisiji koja će biti emitovana uživo na Prvom programu RTS, subotom od 18 časova, od 28. januara do 25. februara. U svakoj od emisija biće dodeljena po dva stana. Pravo učešća u prvom i svakom narednom izvlačenju imaće fiskalni računi uneti do 12 časova na dan izvlačenja. Oni računi koji budu registrovani nakon toga ili koji ne budu izvučeni u emisiji, imaju pravo učešća u narednom izvlačenju. Takođe, svi računi koji ne budu dobitni u ovom krugu nagradne igre, biće u konkurenciji za nagradu u drugom krugu, u drugoj polovini 2023. godine.

- Novi nagradni ciklus donosi dosta novina i usaglašen je sa novim Zakonom o e-fiskalizaciji koji je počeo da se primenjuje od 1. maja ove godine, što znači da je nagradna igra u potpunosti digitalna - istakao je ministar finansija Siniša Mali. - Na svakom od tih računa postoji QR kod i njegovo skeniranje biće tiket i ulaznica za nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi". Ovo radimo kako bi podigli svest građana koliko je važno da se uzimaju fiskalni računi i da se zajedno sa nama bore protiv sive ekonomije. Na aplikaciji će svako moći da otvori nalog. Preko jednog uređaja moći će da se napravi najviše pet različitih naloga, znači sa pet imena i brojeva telefona, a sa ciljem da mladi mogu da prijave starije, koji nemaju odgovarajuće mobilne telefone, a sve kako niko ne bi bio diskriminisan.

Ilustracija Novosti

Aplikacija je dostupna na "Gugl" i "Epl" prodavnicama. Račun nakon skeniranja ne mora da se čuva. U igri mogu da učestvuju samo računi koji sadrže QR kod, a druga važna novina jeste da svaki račun može da bude dobitni - nije propisana minimalna vrednost i svaki učesnik može da registruje neograničeni broj računa.

- Ako se sećate prethodnih nagradnih igara, imali ste obavezu da u kovertu spakujete deset računa i da oni budu tiket u nagradnoj igri - pojasnio je Mali. - Promena je da je sada samo jedan fiskalni račun tiket za učešće u nagradnoj igri. Za razliku od prethodnih ciklusa sada nemamo minimalni iznos. U prethodnim igrama, iznos na računu je morao biti najmanje 100 dinara. Bilo koji iznos je u mogućnosti da učestvuje u nagradnoj igri. Svaki put kada ne dobijete fiskalni račun i ne uzmete ga, dobija samo ta osoba koja vam ga nije izdala.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković istakla je da se svakog dana u Srbiji izda više od deset miliona fiskalnih računa, a pretpraznični dani uvek obaraju rekorde. U ovom sistemu je više od 220.000 maloprodajnih objekata:

- Organizacija igre predstalja jasan znak da Poreska ne želi da se bavi samo represivnim merama i metodama već da korišćenjem široke lepeze usluga želi da motivše građane da zajedno napravimo i izgradimo društvo u kome svi jednako poštujemo poreske propise.

Sva pitanja o nagradnoj igri građani će moći da postave kontakt-centru koji će voditi NALED, putem mejl adrese kontakt@uzmiracun.rs. Kao i dosad, sve najvažnije informacije o "poreskoj lutriji" i suzbijanju sive ekonomije biće dostupne na nacionalnom portalu www.uzmiracun.rs.

SAMO PUNOLETNI

PRAVO učešća imaju svi punoletni građani sa prebivalištem ili boravištem u Republici Srbiji. Ukoliko iz nekog razloga račun ne može da se skenira, biće omogućen unos potrebnih podataka sa računa, čime će račun biti unet u aplikaciju i ravnopravno će učestvovati u nagradnoj igri.

 

E-FAKTURA USKORO PUNOM PAROM

SRBIJA je sistemom e-faktura nekoliko koraka ispred razvijenih zemalja u Evropi - rekao je Siniša Mali. - Taj sistem počinje da se primenjuje od 1. januara naredne godine u punom kapacitetu, odnosno obaveza je da se uključe svi obveznici PDV-a iz privatnog sektora. Oko 183.000 privatnih subjekata već je u sistemu. Rezultati ne izostaju, jer Srbija će ove godine imati stopu rasta veću od 2,5 procenata, a i druge performanse su joj dobre, pre svega privlačenje stranih direktnih investicija, koje je zaključno sa 10. decembrom veće od četiri milijarde evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba