VUJOVIĆ: Cirkularna ekonomija alat za zelenu tranziciju

Novosti online

21. 12. 2022. u 15:49

Programom razvoja cirkularne ekonomije za period 2022-2024. godine, koji je usvojen ove godine, cirkularni model poslovanja prepoznat je kao alat za zelenu tranziciju Republike Srbije, u kojoj ključnu ulogu ima privreda kroz primenu novih biznis modela kojima se postiže ušteda resursa i energije i smanjuje zagađenje vode, vazduha i zemljišta – izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, na otvaranju konferencije „Cirkularni okrugli sto 2022“ u Beogradu.

ВУЈОВИЋ: Циркуларна економија алат за зелену транзицију

Foto: Ministarstvo

Vujovićeva je navela da linearni ekonomski model postaje neodrživ jer su prirodni resursi ograničenog veka trajanja, dodajući da je od izuzetne važnosti postepeni prelazak na cirkularnu ekonomiju.

Foto: Ministarstvo

-U cilju podsticanja razvoja cirkularne ekonomije u našoj zemlji Ministarstvo zaštite životne sredine u partnerstvu sa UNDP sprovodi niz aktivnosti i projekata koji imaju za cilj smanjenje ugljeničnog otiska i ublažavanje klimatskih promena, podsticanje inovativnih rešenja, kao i saradnju nauke i privrede u oblasti cirkularnih inovacija. Važno je da privredni subjekti razvijaju cirkularna i energetski-efikasna tehnička rešenja koja racionalno koriste resurse, promovišu nisko-ugljenični ili ugljenično-neutralan razvoj, kao i poslovne modele koji će praktično doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte – rekla je Vujovićeva.

Foto: Ministarstvo

Ministarka se osvrnula na projekat „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji – Cirkularne zajednice”, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu i trajaće do marta 2027. godine, kao i na Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije koji je otvoren u okviru projekta, a na koji su se prijavile lokalne samouprave, javno-komunalna preduzeća, privredni subjekti i organizacije civilnog društva sa predlozima projekata.

-Finansijske podsticaje za sprovođenje inovativnih ideja u praksi dobiće sedam projekata, kao i mentorsku i drugu stručnu podršku. Pored toga, danas ćemo dodelom cirkularnih vaučera, pojedinačne vrednosti od 10.000 dolara, nagraditi i 12 najboljih naučnoistraživačkih projekata, odnosno predloga u oblasti cirkularne ekonomije koji doprinose ublažavanju klimatskih promena. U želji da primeri dobre prakse budu vidljiviji zajedno sa UNDP smo pokrenuli i inicijativu ''Prihvati cirkularni izazov'' namenjenu društveno-odgovornim kompanijama, koje u svom poslovanju primenjuju principe cirkularne ekonomije i održivog razvoja i na taj način doprinose očuvanju životne sredine, zdravlja ljudi i pokazuju brigu za društvenu zajednicu. Inicijativa podrazumeva prijavu mere koja će se sprovoditi u sledećoj godini, a kojom će se postići konkretna ušteda resursa ili energije – rekla je Vujovićeva, dodajući da je od prijavljenih izabrano 10 kompanija koje će predstaviti svoje mere za 2023. godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SEPTEMBAR U ZNAKU POLJOPRIVREDE: U Somboru održan Dan polja jesenjih kultura