ENERGETSKA KRIZA TRESE EVROPU: Britanci već smanjili potrošnju, u Nemačkoj rastu cene struje - Austrija strahuje od "blekauta"

M.Stevanović

27. 11. 2022. u 22:56 >> 07:02

STANOVNICI Velike Britanije smanjili su potrošnju struje i gasa za oko 10 odsto od oktobra usred energetske krize u zemlji, izveštava Gardijan, pozivajući se na energetske kompanije .

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА ТРЕСЕ ЕВРОПУ: Британци већ смањили потрошњу, у Немачкој расту цене струје - Аустрија страхује од блекаута

Foto: Piksabej

U Velikoj Britaniji je zabeležio „dvocifreni“ pad u potrošnji energije poslednjih nedelja, prenose "RIA novosti".

Šef britanske filijale energetske kompanije Majkl Luis rekao je da su zabeležili pad potrošnje u iznosu od 10 do 15 odsto. Šef Telekoma plus, Endrju Lindzi, najavio je smanjenje potrošnje gasa za oko 10%, kompanija takođe očekuje dalja smanjenja jer stanovnici pokušavaju da ograniče potrošnju usred krize.

Nakon početka specijalne operacije Ruske Federacije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju. Poremećaj lanaca snabdevanja je podstakao cene goriva i hrane u Evropi i SAD . U Velikoj Britaniji, rastući troškovi života pogodili su milione domaćinstava.

Mogući sistematski tročasovni nestanci struje

Ranije je operater jedinstvenog britanskog energetskog sistema "Nešnal Grid" predstavio plan za vanredne situacije, prema kojem su u zemlji mogući sistematski tročasovni nestanci struje u slučaju hladne zime i prestanka isporuke ruskog gasa. Britanski energetski regulator "Ofgem" saopštio je da se zemlja suočava sa nestašicom gasa usred energetske krize, u vezi sa kojom bi jedan broj elektrana na gas mogao da bankrotira.

Foto: EPA

U Nemačkoj ogromno poskupljenje struje

Nemačka vlada donela je odluku o ograničenju cene struje i gasa koje će važiti od januara 2023. do aprila 2024. Prethodno je više od sedam miliona domaćinstava obavešteno o ogromnim poskupljenjima struje od Nove godine, piše "Dojče vele".

Kako se navodi, Nemci ionako imaju najskuplju struju u EU, a ovih dana su milioni domaćinstava dobili obaveštenje o poskupljenju struje od Nove godine.

Neka povećanja su drastična, pa će tako jedna kompanija iz Kelna od januara struju naplaćivati oko 55 centi po kilovat satu, što je povećanje od skoro 130 odsto.

Pored Kelna, poskupljenje je pozamašno i u Minhenu, gde će kilovatsat od Nove godine koštati 61,9 centi. Ranije je to bilo 25 centi.

- Nova godina počinje ogromnim talasom poskupljenja električne energije rekao je Torsten Štork, energetski stručnjak na portalu za poređenje cena "Verivoks".

Kompanija iz Kelna se poziva na visoke troškove nabavke: „U odnosu na prethodnu godinu, cene na berzama struje su porasle za više od 300 odsto, na vrhuncu više od deset puta. Uz to raste i mrežarina".

Portal za poređenje cena piše da je u Nemačkoj povećanjem cene struje od Nove godine pogođeno „oko 7,3 miliona domaćinstava". Povećanja iznose u proseku 60,5 odsto.

Austrijanci strahuju od "blekatua"

Austrijanci strahuju od "blekauta", koji smatraju gotovo izvesnim u narednih 12 meseci, pokazuje istraživanje javnog mnjenja instituta "Ipsos". Jedna četvrtina građana očekuje da će se "blekaut", to jest duži širi prekid snabdevanjem strujom, dogoditi još ove godine.

Tako 35 odsto građana očekuje da će u narednih 12 meseci uslediti "blekaut", a 49 odsto smatra izvesnim da će se dogoditi u naredne tri godine.

Veliki strah od "Blekauta" ima 30 odsto Austrijanaca. Takođe 63 odsto Austrijanaca smatra realnim scenario "blekauta".

Isto tako, 54 odsto je navelo da su već preduzeli mere predostrožnosti u svojim domaćinstvima.

Foto: Piksabej

U Evropi rastu cene gasa

Cene prirodnog gasa u Evropi porasle su tokom ove nedelje podstaknute jakom potražnjom zbog hladnog vremena, pri čemu je cena fjučersa skočila za 8,0 posto, izvestila je agencija "Blumberg", preneo je Tanjug. 

Mada su cene gasa na evropskim tržištima pale sa letnjih rekordnih nivoa zahvaljujući dovoljnoj ponudi tečnog prirodnog gasa (LNG), što je Evropi pomoglo da napuni svoja gasna skladišta, one će verovatno ponovo početi da rastu, ocenjuje njujorška agencija.

Cena prirodnog gasa za isporuku u narednom mesecu (fjučers ugovori) porasla je na holandskom TTF čvorištu za 1,0 procenat na 125 evra po megavat-satu, a za isporuku u janurau na 128,30 evra/mWh, prema ikonografiji kompanije Refinitiv Ajkon.

Usled veće potražnje za grejanjem zbog zimskih temperatura, koja gura cene gasa naviše, pojedine zemlje EU počele su da crpu gas iz svojih skladišta. Rezerve u Italiji su, primera radi, već opale na 93,5 posto sa 95,4 procentra u novembru jer je tražnja u zemlji porasla, dodaje "Blumberg".

Foto N. Fifić

Evropska komisija je u četvrtak dala predlog za ograničenje potrošnje gasa ove zime, navodeći da bi popunjenost skladišta u EU trebalo da iznosi najmanje 45 odsto do 1. februara.

Sručnjaci, međutim, upozoravaju na potencijalno problematičnu situaciju jer bi ubrzana potrošnja mogla da iscrpi zalihe i izazove poremećanje s ponudom na tržištu, prenosi Raša tudej.

Neizvesnost u pogledu ruskih tokova gasa preko Ukrajine je još jedan faktor za koji se procenjuje da će podstaći rast cene ovog energenta.

Ruski gasni gigant Gasprom je upozorio u utorak da bi mogao da ograniči isporuke Moldaviji preko ukrajinske mreže gasovoda od 28. novembra, optužujući Kijev da ispumpava gas namenjen toj istočnoevropskoj zemlji.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati