GARDIJAN: Velika Britanija testira „ratni“ plan za blekaut

Novosti online

02. 11. 2022. u 21:38

BRITANSKA vlada ima „ratne“ planove za hitne slučajeve kako bi se izborila sa nestankom struje u trajanju do sedam dana u slučaju nestanka struje u zemlji (blekaut), objavio Gardijan.

ГАРДИЈАН: Велика Британија тестира „ратни“ план за блекаут

Foto: Tanjug/AP Photo

U planu je navedeno da bi u najgorem scenariju, svi sektori, uključujući transport, snabdevanje hranom i vodom, komunikacije i energetiku, mogli bi da budu „ozbiljno poremećeni“ do nedelju dana.

Ako u zemlji dođe do nestanka struje, prioritet će biti obezbeđivanje hrane, vode i skloništa za mlade i starije ljude, kao i za one koji su zaduženi za negu, navedeno je u planu.

Gardijan precizira da je taj plan međuvladinog sektora prvi put sastavljen 2021. za poboljšanje planiranja i otpornosti u slučaju većeg tehničkog kvara na mreži i da nije povezan sa energetskim izgledima koje je objavio nacionalni operater mreže za ovu zimu.

Međutim, vladini insajderi su navodno priznali da je plan, nazvan „Program Yarrow “, dobio novi prioritetu vreme pogoršanja energetske krize.

- Vlada ne želi nikakav publicitet o tim planovima, jer ne želi da se vidi da je program povezan sa Ukrajinom, snabdevanjem energijom i troškovima života - rekao je jedan od izvora za Gardijan, dodajući:

- Ali treba nam da unapred razmislimo kako možemo da pomognemo ljudima. Činjenica da sada pričaju o tome znači da imaju stvarnu zabrinutost da bi se to moglo dogoditi.

U izveštaju je istaknuto da vrste tehničkih kvarova koje predviđaju vladini planeri uključuju štetu od poplava ili udar groma u trafostanicu, ali bi mogli da obuhvate i napad na podmorske električne kablove, kao što je nedavna sabotaža gasovoda Severni tok.

- Program Yarrow priprema se za situaciju u kojoj je struja nedostupna, bez ikakvog prethodnog upozorenja, bez rezervnih generatora tokom zime. Predviđeno je da 60% potražnje za električnom energijom bude zadovoljeno „između 2 i 7 dana” kada će domaćinstvima i preduzećima biti omogućen „povremeni pristup” snabdevanju energentima - navodi se u izveštaju.

(Sputnjik)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije