KOMPANIJE OČEKIVALE SKUPLJI GAS: I nakon najavljenog skoka od 11 procenata, plavo gorivo će kod nas ipak biti među najjeftinijim u Evropi

E. B. T.

24. 11. 2022. u 07:00

NAJAVLjENO poskupljenje gasa od 11 odsto za kompanije u našoj zemlji bilo je očekivano, jer je visoka cena ovog energenta na evropskom tržištu ukazivala da do toga mora da dođe.

КОМПАНИЈЕ ОЧЕКИВАЛЕ СКУПЉИ ГАС: И након најављеног скока од 11 процената, плаво гориво ће код нас ипак бити међу најјефтинијим у Европи

Foto N. Fifić

Mada je izvesno olakšanje za privrednike što će, i nakon nakon tog skoka, plavo gorivo i dalje biti među najjeftinijim za industriju u Evropi, oni, ipak, strepe od poskupljenja struje i gasa i da li će tih energenata biti dovoljno. Podsetimo, ministarka energetike Dubravka Đedović potvrdila je nedavno, za "Novosti", da će od 1. januara cena gasa biti viša za 11, a struje za manje od 10 odsto.

- I sa tim procentom poskupljenja, gas će biti jeftiniji nego u Evropi i jasno je da država subvencioniše deo cene, inače bi bila značajno veća - kaže Nebojša Atanacković iz UPS.

- Ta povoljna cena gasa u odnosu na evropske je dobra reklama za privlačenje stranih investitora.

On ukazuje da će poskupljenje ovog energenta, kod kompanija koje ga koriste u proizvodnim procesima ili za grejanje, povećati njihove troškove, i da će se odraziti i na cene proizvoda i usluga. UPS ukazuje da nisu svi privrednici u istoj situaciji i da ne bi trebalo gas i struja da poskupe isto za sve. Tako bi, za one kompanije kod kojih je udeo potrošnje gasa ili električne energije veliki, država trebalo da učini određene ustupke kako njihova cena proizvodnje ne bi mnogo rasla.

- Ako kompanije ne mogu da plasiraju tu skuplju robu na tržište, to znači da će poslovati sa gubitkom - objašnjava Atanacković. - U toj situaciji oni će biti prinuđeni da otpuste određeni broj zaposlenih ili da smanje ili zaustave proizvodnju.

Kao primere kompanija koje troše mnogo gasa u procesu proizvodnje, Atanacković navodi staklarsku industriju i proizvođače đubriva.

- Neki proizvodi su strateški, kao što je đubrivo, a naši proizvođači ne mogu da konkurišu ruskim, jer je kod njih gas jeftiniji - kaže Atanacković.

- Nije u interesu naše zemlje da đubrivo mnogo poskupi, i da to posle značajno utiče na rast cena hrane.

Kako ističe, na poskupljenje gasa na evropskom tržištu uticala je odluka EU da smanji korišćenje ovog ruskog energenta. On podseća i da je privreda Zapadne Evrope imala konkurentsku prednost upravo zbog znatno jeftinijeg gasa iz Rusije. Cene energenata guraju jedna drugu, pa tako kada nema dovoljno plavog goriva troši se više struje, pa onda i ona poskupljuje. Takođe, i rast cene gasa se direktno odražava na poskupljenje električne energije, jer ga u EU veliki broj elektrana koristi za proizvodnju struje.

Poslednji put cena plavog goriva u Srbiji porasla je u avgustu devet odsto. Ministarka energetike je nedavno ocenila da je gas u Srbiji u ovom trenutku među najjeftnijim za industriju i treći najpovoljniji u Evropi za domaćinstva.

UPS: GASIFIKACIJA KLjUČNA

UGLAVNOM moderne kompanije, strani investitori u našoj zemlji koriste gas koji je jeftiniji od drugih energenata - kaže Nebojša Atanacković iz UPS.

- Zato kada donose odluku o dolasku u Srbiju, njih zanima da li ima tog energenta. Za investitore bi bilo veliko iznenađenje i problem da dođe do značajnog skoka cena struje i gasa, tako da budu skuplji u odnosu na zemlje iz kojih dolaze, ili kada bi ostali bez nekog energenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola