RUSIJA I KINA NAPUŠTAJU DOLAR: Energetska razmena porasla 64 odsto

P. Z. S. / rt.com

18. 11. 2022. u 21:47

TRGOVINA energentima između Rusije i Kine u stalnom je porastu i do sada je ove godine u monetarnom smislu porasla za 64 odsto, izjavio je u petak potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak za TV kanal „Rosija 24“.

РУСИЈА И КИНА НАПУШТАЈУ ДОЛАР: Енергетска размена порасла 64 одсто

Foto Shutterstock


Njegovi komentari usledili su nakon sastanka međuvladine rusko-kineske komisije za energetsku saradnju.

-Kina je naš strateški partner u azijsko-pacifičkom regionu i generalno u trgovini, rekao je on, napominjući da je povećanje u fizičkom smislu iznosilo oko 10 odsto u zalihama nafte, gasa, uglja i električne energije.

Potpredsednik je objasnio da dve zemlje imaju za cilj dalji razvoj trgovinskih odnosa, a posebno rade na povećanju učešća nacionalnih valuta u energetskim transakcijama.

-Prelazimo na obračune u rubljama i juanima za isporučene energente, rekao je Novak.

Poslednjih godina Rusija i Kina pojačavaju upotrebu domaćih valuta u međusobnim obračunima u pokušaju da se odmaknu od američkog dolara i evra. Moskva je stalno sprovodila politiku dedolarizacije svoje spoljne trgovine i posebno je povećala upotrebu juana. Pored kineske valute koja se sve češće pojavljuje u trgovačkim obračunima, neke ruske kompanije počele su da izdaju obveznice denominirane u juanima, dok jedan broj banaka nudi depozite u toj valuti.

Prema Novakovim rečima, nacionalne valute su korišćene i za kupovinu različite opreme iz Kine.

On je rekao da se u bliskoj budućnosti očekuje da Moskva i Peking potpišu međuvladin sporazum o dalekoistočnom izvozu gasa. Nastavljaju se i pregovori između dve zemlje o mega projektu Snaga Sibira 2 za dalje povećanje isporuke ruskog prirodnog gasa Kini.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)