EVROPA PRED VELIKOM ENERGETSKOM KRIZOM: Upotreba gasa će morati dodatno da se smanji, navodi Međunarodna agencija za energetiku

Novosti online

03. 10. 2022. u 11:21

EVROPA će se ove zime suočiti sa energetskom krizom bez presedana, a upotreba gasa će morati da se smanji za još 13%. Ovo je u ponedeljak saopštila Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

ЕВРОПА ПРЕД ВЕЛИКОМ ЕНЕРГЕТСКОМ КРИЗОМ: Употреба гаса ће морати додатно да се смањи, наводи Међународна агенција за енергетику

Foto AP

Izveštaj IEA o tržištu gasa navodi da će evropske zemlje, koje su već smanjile potrošnju gasa za više od 10 odsto u proteklih osam meseci, ove zime biti prinuđene da smanje upotrebu gasa za još 13 odsto kako bi osigurale energetsku sigurnost. Stručnjaci strahuju od prekida u isporuci gasa, što će primorati evropske vlade da uvedu racionalizovanu potrošnju električne energije.

Evropska unija preduzima korake za rešavanje energetskog pitanja. Ranije je EU pristala da obaveže preduzeća i domaćinstva da smanje potrošnju električne energije za najmanje 5% "u špicu". Preduzeća su već smanjila upotrebu prirodnog gasa, ponekad jednostavnim ukidanjem energetski intenzivnih aktivnosti, a mala preduzeća poput pekara suočavaju se sa teškim izborom da ostanu otvorena ili da se ugase zbog visokih računa za energiju.

Evropske vlade popunjavaju veliki deo svog nedostatka gasa skupim tečnim prirodnim gasom (LNG) koji se isporučuje morskim putem iz SAD i Katara. Potražnja za LNG-om navela je Evropu i Aziju da se takmiče za LNG, čija je cena naglo porasla, što je podstaklo prelazak na druga goriva, uključujući ugalj.


BONUS VIDEO: SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali:  Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)