"BIĆE TEŠKO IZBEĆI NESTAŠICU": Nemačka domaćinstva i kompanije koristili previše gasa tokom protekle nedelje

Novosti online

30. 09. 2022. u 01:01

NEMAČKI regulator mreže upozorio je da su domaćinstva i kompanije koristili previše gasa tokom protekle nedelje pošto su temperature pale na nivoe koji su niži od proseka za ovo doba godine, i rekao je da su potrebne uštede od najmanje 20 odsto kako bi se sprečio nedostatak energenata ove zime.

БИЋЕ ТЕШКО ИЗБЕЋИ НЕСТАШИЦУ: Немачка домаћинства и компаније користили превише гаса током протекле недеље

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Potrošnja gasa je bila znatno iznad proseka, povećavši se za 14,5 odsto u poređenju sa prosekom od 2018. do 2021. godine, saopštio je u četvrtak "Bundesnetzagentur", koji je prvi put objavio nedeljne podatke.

Klaus Miler, predsednik agencije, nazvao je te brojeve "veoma otrežnjujućim". "Bez značajnih ušteda, takođe u privatnom sektoru, biće teško izbeći nestašicu gasa ove zime", dodao je on.


Privatni potrošači i mala preduzeća čine oko 40 odsto nemačke potrošnje gasa i koriste gorivo uglavnom za grejanje. Industrijski korisnici, koji čine preostalih 60 odsto, smanjili su potrošnju za 22 odsto u avgustu, a njihova upotreba je prošle nedelje bila "očigledno ispod proseka", saopštila je mrežna agencija, a prenosi "Blumberg".

BONUS VIDEO: Titova vila od 50 miliona dolara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!