SAMI SEBI DOVOLJNI: Dok se Evropa suočava sa krizom, u jednom malom nemačkom gradu niko ne brine o računima

Novosti online

29. 09. 2022. u 21:32

EVROPLJANI ovih dana sa strepnjom otvaraju svoje račune, pripremajući se za velika poskupljenja dok mnogi pokušavaju da uštede smanjujući grejanje i gaseći svetla. Ipak, skroz druga situacija je u nemačkom gradiću Feldhajma, od oko 130 stanovnika.

САМИ СЕБИ ДОВОЉНИ: Док се Европа суочава са кризом, у једном малом немачком граду нико не брине о рачунима

Foto: Printscreen/Youtube/DW News

Gradić smešten na oko sat i po vožnje od Berlina, je energetski samoodrživ više od jedne decenije. Ono što se na prvi pogled ne vidi jeste mreža električnih vodova i cevi za grejanje koja se nalazi ispod puteva u Feldhajmu kojima prolazi samo energija iz obnovljivih izvora, a meštani su veoma ponosni na ono što su postigli.


Oni su izgradili sopstvenu distributivnu mrežu, i svaki stanovnik je platio po 1.500 evra za to. Energetski eksperiment počeo je 1995. godine kada je preduzetnik i student elektrotehnike Mihael Rašeman predložio da se u lokalnim poljoprovrednim kooperacijama izgrade vetroparkovi. Površine i vetroviti kraj za to su bili idealni.

Zajedno sa njegovom firmom "Enerdžikele" specijalizovanom za obnovljivu energiju, stanovnici Feldhajma su, malo po malo, proširivali svoj vetropark.
Mihael Rašeman priča da se najpre suočio se sa otporom meštana koji su rekli da ako je ideja da se razvije taj posao, onda žele da i sami imaju neku korist od toga.

Trenutno Feldhajm proizvodi struju za oko 50.000 domaćinstava

- Imali smo loše tržišne cene za poljoprivredne proizvode koje prodajemo, raži i kukuruz i nemačka vlada davala je specijalne naknade za struju koju proizvedemo u postrojenjima za biogas i to je bio podsticaj za nas poljoprivrednike da kažemo: mi sada investiramo u takvo postrojenje kako bismo imali održive izvore prihoda za zaposlene - kaže Sebastijan Herbs, predsednik zagruge u Feldhajmu.

Sve to još nije bilo dovoljno da energija prostruji selom i meštani su morali sami da postave sopstvenu električnu i toplotnu mrežu jer lokalni provajder to nije hteo da učini. LJudi u selu su uzeli stvar u svoje ruke i to se isplatilo.

Sami sebi dovoljni

Sada 55 vetrenjača proizvodi struju za više od 50.000 domaćinstava, a ni to nije sve jer od 2008. godine seosko postrojenje za biogas proizvodi dodatnu toplotu i struju od balege, usitnjene raži i kukuruzne silaže.


Na predstojeću zimu, meštani Feldhajma gledaju opušteno.

- Hoćemo da pokažemo da možemo da stvorimo sopstvene mreže koje će nas učiniti nezavisnim od svih Putina i šeika ovog sveta - kaže predsednik opštine Feldhajm Mihael Knape.

Ovo mesto u tome je i uspelo – autohtono snabdevanje energijom koje ne ugrožava klimu, a stvara i političku slobodu.

Feldhajmov osnovni pristup generisanju čiste energije u velikoj je suprotnosti sa preovlađujućom praksom u Nemačkoj, gde velike energetske kompanije teže da grade i kontrolišu ogromne energetske projekte. 

Iako se princip ovog grada ne može svuda kopirati, takvi projekti mogu biti veliki deo rešenja za buduće probleme i energetsku krizu sa kojom se Evropa suočava.

BONUS VIDEO: TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u NJujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (3)

NIKADA NIJE VIDEO ŽENU: Živeo je preko 80 leta, a život posvetio veri i Atosu - mislili da je Srbin