KVADRAT KANCELARIJE KOŠTA 12.000 EVRA: Evo u kom delu Beograda se nalazi

B. Ca.

13. 09. 2022. u 06:50

ZA prvih šest meseci ove godine, ukupna vrednost tržišta nepokretnosti bila je 3,6 milijardi evra. To je za čak četvrtinu više u odnosu na isti period prethodne godine. Prema poslednjim podacima Republičkog geodetskog zavoda, najviše novca potrošeno je na nekretnine u Beogradu, a najveći broj ugovora sklopljen je u Novom Sadu. Najskuplji kvadrat - neverovatnih 12.240 evra plaćen je u glavnom gradu, i to za poslovni prostor u Opštini Stari grad.

КВАДРАТ КАНЦЕЛАРИЈЕ КОШТА 12.000  ЕВРА: Ево у ком делу Београда се налази

Foto: shutterstock.com.

Od ukupnog novca na tržuštu nepokretnosti do kraja juna 2022. godine, u Beogradu je "obrnuto" 1,9 milijardi evra, a ubedljivo najviše u centru grada i Novom Beogradu, gde je zajedno na nekretnine otišlo 740 miliona evra.

- Najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima u prometu nepokretnosti imao je promet stanova u iznosu od 1,978 milijardi evra, što je čak 56 procenata ukupne vrednosti tržišta - stoji u Izveštaju RGZ. - Od toga je u prestonici potrošeno 1,276 milijardi evra. Za kuće, vikendice i stambene zgrade izdvojeno je 328,6 miliona evra. Građevinsko zemljište - čini devet odsto ukupne količine novca, a za poslovne prostore dato je 187,5 miliona evra. Poljoprivredno zemljište je plaćeno 99,6 miliona evra, odnosno tri odsto svih para.

Kada je reč o stanovima, najskuplji kvadrat prometovan je na lokaciji Beograd na vodi, na opštini Savski venac i koštao je 9.545 evra po metru kvadratnom, površine je 97 kvadrata. U pitanju je stan u novogradnji. Kada je reč o kvadratima stanova koji su već imali vlasnike, najskuplje plaćen bio je 4.902 evra u opštini Stari grad, površine 66 kvadratnih metara.

- Najviše novca izdvojeno je pak za stan u novogradnji - 1,53 miliona evra, površine je 349 kvadrata, u beogradskom Savskom vencu - stoji u izveštaju. - Najskuplja kuća prodata je takođe u ovom kraju i plaćena gotovo dvostruko više - 2,9 miliona evra. Rekordno plaćene garaže od 48.000 evra kupljene su na Kopaoniku i u Beogradu na vodi.

Poljoprivredno zemljište za koje je izdvojeno najviše para u prvih pola godine je u Kaću, po ceni od 40 evra po kvadratu za parcelu od 52 ara. U opštini Čoka kupljeno je 163 hektara zemlje za 2,36 miliona evra.

VIŠE UGOVORA

UKUPAN broj kupoprodajnih ugovora na tržištu nepokretnosti bio je 68.274, što je rast od četiri odsto u odnosu na prvo polugodište 2021. godine - podatak je RGZ. - Najveći obim novčanih sredstava uloženih u nepokretnosti je na teritoriji Prvog osnovnog suda u Beogradu od oko 988,5 miliona evra sa 6.670 kupoprodajnih ugovora dostavljenih od strane javnih beležnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo