INFLACIJA JE DRAMATIČNA: Nemačkoj preti egzodus fabrika zbog energetske krize

Novosti online

19. 08. 2022. u 17:39

NEMAČKA, evropsko industrijsko središte, suočava se sa potencijalnim egzodusom fabrika jer se proizvođači auto-delova, hemikalija i čelika sve teže nose s apsorbovanjem visokih cena električne energije koje skoro svakog dana dostižu nove maksimume, piše "Blumberg".

ИНФЛАЦИЈА ЈЕ ДРАМАТИЧНА: Немачкој прети егзодус фабрика због енергетске кризе

Foto: Profimedia

Cene struje i gasa u Nemačkoj su se više nego udvostručile za samo dva meseca, a referentna evropska cena električne energije na terminskom tržištu za godinu dana unapred porasla je na 570 evra (573 dolara) po megavat-satu. Pre dve godine bila je 40 evra, navodi njujorška agencija.

- Inflacija energije je mnogo dramatičnija ovde nego drugde. Plašim se postepene deindustrijalizacije nemačke privrede - izjavio je Ralf Stofels, glavni izvršni direktor kompanije "BIV Izolijerstofe", koja proizvodi silikonske delove za automobilsku, vazduhoplovnu i industriju uređaja.

Ova zemlja se oslanjala na gas iz Rusije za snabdevanje njenih elektrana i fabrika energijom, a sada se priprema za izazov bez presedana - da obezbedi upaljena svetla i rad preduzeća nakon što je Rusija smanjila te isporuke, navodi se u tekstu.

Privremene obustave proizvodnje zbog visokih cena energije već su registrovane ranije, pri čemu je proizvodnja đubriva i čelika u decembru i martu bila smanjena.

Evropska cena gasa za isporuku u narednom mesecu dostigla je u četvrtak rekordnan nivo od 241 evro po megavat-satu, što je za oko 11 puta više od uobičajene za ovo doba godine, dodaje se dalje.

Mada vlada u određenoj meri ograničava povećanje cena sa kojima se suočavaju domaćinstva, preduzeća nisu imuna na rastuće troškove i mnoga se spremaju da prenesu troškove na kupce ili da se čak potpuno zatvore.

- Cene nameću težak teret mnogim energetski intenzivnim kompanijama koje učestvuju u konkurentskoj utakmici na međunarodnom nivou - rekao je za "Blumberg" Matijas Ruh, portparol kompanije Evonik Indastris, drugog po veličini svetskog proizvođača hemikalija koji ima fabrike u 27 zemalja.


BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLJAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

POTRESNE SCENE Sahranjen mladić koji je brinuo o 40 pasa: Dao si život za šapice! Zlotvori ti više ne mogu ništa