ZEMLJA IZLOŽENA RIZIKU OD GLADI: Brod sa 23.000 tona žita isplovio iz Ukrajine za Etiopiju

Tanjug

14. 08. 2022. u 20:32

BROD natovaren sa 23.000 metričkih tona ukrajinskog žita namenjenog Etiopiji koji su poslale Ujedinjene nacije isplovio je danas pod zastavom Liberije iz ukrajinske crnomorske luke Južne, kao prva pošiljka u okviru programa pomoći zemljama koje se suočavaju sa glađu.

ЗЕМЉА ИЗЛОЖЕНА РИЗИКУ ОД ГЛАДИ: Брод са 23.000 тона жита испловио из Украјине за Етиопију

Foto: Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok

Lokalni ukrajinski zvaničnik Maksim Marčenko rekao je da brod plovi do DŽibutija gde će žito biti istovareno i transportovano u Etiopiju u okviru inicijative Svetskog programa za hranu, preneo je AP.

Ukrajina i Rusija su 22. jula postigle dogovor sa Turskom o obnavljanju plovnog puta kroz Crno more kako bi se nastavile isporuke žitarica iz ukrajinskih luka i rešila kriza izazvana poremećajem izvoza koji je nastao zbog rata u Ukrajini.

Etiopija je jedna od pet zemalja za koje UN smatraju da je izložena riziku od gladi.

- Kapaciteti su tu, žitarice su tu, a potražnja postoji širom sveta, posebno u ovih pet zemalja. Nadamo da će svi akteri nastaviti da budu deo ovog sporazuma koji je zaista značajan za čovečanstvo. Da zaključim, danas je bilo veoma pozitivno - rekla je koordinatorka Svetskog programa za hranu u Ukrajini Deniz Braun.

BONUS VIDEO: 

ZAPAD PREKO NOĆI "ZABORAVIO" MARIJUPOLJ: U "Ukrajinskom Staljingradu" se gradi, rade pekare...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VELIKE DRAGOCENOSTI: Šta je kraljica Elizabeta II ponela sa sobom u GROB