RADIMO SVE DA SE PRIPREMIMO ZA ZIMU Vučić: Ogroman novac imamo u gasu i to nam daje ogromnu sigurnost

Tanjug

11. 08. 2022. u 12:43

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se sve čini kako bi se pripremili energenti za zimu, da vrednost gasa koji Srbija ima u skadištima iznosi više od 1,3 milijarde evra, a da se ugalj kupuje na svim stranama gde je to moguće.

РАДИМО СВЕ ДА СЕ ПРИПРЕМИМО ЗА ЗИМУ Вучић: Огроман новац имамо у гасу и то нам даје огромну сигурност

Foto: AP

- Na današnji dan u našem delu skladista imamo 264,7 miliona kubnih metara gasa i 201 milion kubnih metara koje smo kupovali kao dodatne kolicine u Mađarskoj- rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje povodom snabdevanja gasom.

On je istakao da do sada nismo toliko gasa mogli da skladištimo, kao i da je u pitanju mnogo novca.

Ovo što danas imamo u rezervi na tržištu sa trgovcima i posrednicima vredi 1,3 do 1,35 milijardi evra, rekao je Vučić napominjući da su sve količine plaćene.

- Ogroman novac imamo u gasu i to nam daje ogromnu sigurnost- istakao je Vučić.

On je rekao i da je cena električne energije otišla u nebesa, da je preko 500 i 600 evra po megavat satu u Francuskoj i Nemačkoj i da će se to katastrofalno odraziti na nas tokom zime.

Kada je u pitanju ugalj rekao je da na deponijama imamo 813 000 tona, a da u jednom danu tokom zime potrošimo 115 000 tona.

Vučić je objasnio da će sa dodatnim količinama koje se vade, uglja biti za oko 40 dana, ali i da se nastavlja sa kupovinom gde god može.

To je moguće jer Srbija dobro stoji finansijski, rekao je Vucić, ali je napomenuo i da ćup nije bez dna.

- Loše stoje EPS i Srbijagas, ali srpska država u celini stoji dobro. Radimo sve da se pripremimo za zimu i nastavićemo to da radimo- poručio je Vucić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (62)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir