EVROPLJANI SU VEĆ IZGUBILI: Putin - Sankcije na gasovod Jamal su delotvorne

P. Z. S. / ria.ru

20. 07. 2022. u 00:21 >> 02:19

EVROPLjANI su izgubili samo zbog sankcija na gasovodu Jamal-Evropa, pokušavajući da kupe jeftiniji gas, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

ЕВРОПЉАНИ СУ ВЕЋ ИЗГУБИЛИ: Путин - Санкције на гасовод Јамал су делотворне

Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

-Ali obim gasa na tržištu je smanjen, a ukupna cena na tržištu je porasla. Ko je pobedio? Svi ​​Evropljani su samo izgubili. Ovo je drugi - Jamal-Evropa, rekao je Putin novinarima.

Gasovod Jamal-Evropa je nekada bio jedan od pravaca za isporuku ruskog gasovodnog gasa na evropsko tržište, njegov kapacitet je do 33 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Izvoz gasovodom išao je iz Rusije preko Belorusije i Poljske do Nemačke.

Međutim, u okviru kontramera protiv operatera poljskog dela gasovoda EuRoPol GAZ s.a. Ruske sankcije su uvedene u maju. Od tada je Gaspromu zabranjeno korišćenje poljskog dela gasovoda za snabdevanje gasom, a gasovod radi samo u obrnutom smeru, odnosno evropski učesnici na tržištu njime već dopremaju gas iz Nemačke u Poljsku.

Foto: Printskrin


SEVERNI TOK


Gasprom mora da dobije ne samo pumpnu stanicu za gas koja je sankcionisana u Kanadi, već i pravnu i tehničku dokumentaciju za nju, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

-Sada nam kažu da ćemo uskoro dobiti pumpu iz Kanade. Ali Gasprom još nema zvanična dokumenta o tome. Ali, naravno, moramo ih dobiti, jer je ovo naše vlasništvo, ovo je vlasništvo Gasproma. I Gasprom „mora da dobije ne samo metal, ne samo pumpu, već i dokumenta. I pravna dokumenta i tehničku dokumentaciju“, rekao je Putin novinarima.

Severni tok, glavna Gaspromova ruta gasa za Evropu, zatvorena je zbog planiranog održavanja od 11. do 21. jula. To uključuje testiranje mehaničkih komponenti i sistema automatizacije, saopštio je operater Nord Strim AG(Nord Stream AG).

Istovremeno, od sredine juna, čak i pre planiranih remonta, snabdevanje gasom Severnim tokom odvijalo se u ograničenom režimu - na nivou od 40 odsto propusnog kapaciteta.

Gasprom je to objasnio kašnjenjem u remontu nemačkih Simens turbina, koje su korišćene u kompresorskoj stanici Portovaja za snabdevanje gasom gasovoda. Sadašnja situacija izazvala je strahove u Evropi da Gasprom nakon završetka održavanja Severnog toka uopšte neće nastaviti isporuke duž magistralnog voda.

Gasprom se 15. jula obratio Simensu sa zahtevom da dostavi dokumente koji im omogućavaju da iznesu motor za kompresorsku stanicu Portovaja, kompanija je saopštila da očekuje da će ispuniti servisne obaveze za servisiranje gasnoturbinskih motora.

List Komersant je kasnije, pozivajući se na izvore upućene u situaciju, objavio informaciju da je Kanada prošle nedelje, 17. jula, poslala u Nemačku turbinu Simensa za Severni tok, transportuje se avionom, u Rusiji bi trebalo da bude do 24. jula. Nakon toga će pumpi biti potrebno još „pet do sedam dana“ da stigne do Rusije, ako ne bude problema sa logistikom i carinom, tvrdi list.

Mediji su u utorak objavili da će isporuke gasa Severnim tokom iz Rusije u Nemačku biti nastavljene u četvrtak, nakon završetka planiranog održavanja, dok će gasovod nastaviti sa radom ne punim kapacitetom, već na istom nivou kao pre 11. jula kada je započeto održavanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri