MINISTARSTVO FINANSIJA OBJAVILO UPUTSTVO: Za pripremu budžeta za 2023. godinu

S. B

06. 07. 2022. u 07:40

MINISTARSTVA, fondovi i lokalne samouprave počinju da prave planove za narednu godinu. Ministarstvo finansija izdalo im je uputstvo za pripremu budžeta za 2023.

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА ОБЈАВИЛО УПУТСТВО: За припрему буџета за 2023. годину

Foto: Tanjug

Rok da dostave finansijske projekcije im ističe 1. septembra. Računicu treba da sastave imajući u vidu da će bruto domaći proizvod naredne godine porasti najverovatnije četiri, umesto najpre ucrtanih pet odsto i da će inflacija ići iznad cilja do kraja ove i najverovatnije sredine naredne godine, i da i dalje ne razmatraju isplatu nagrada zaposlenima.

Uputstvo Ministarstva finansija ne daje striktne smernice u pogledu rasta plata angažovanih u javnom sektoru.

- Sredstva za plate u limitima zadržana su na nivou sredstava planiranih budžetom Republike Srbije za 2022. godinu, a eventualna korekcija iznosa planiranih za grupu konta 41 izvršiće se u toku budžetske procedure - stoji u Uputstvu.

- Kao i u prethodnim godinama, i u budžetskoj 2023. godini, ne treba planirati obračun i isplatu poklona u novcu, božićnih, godišnjih i drugih vrsta nagrada i bonusa i primanja zaposlenih radi poboljšanja materijalnog položaja i poboljšanja uslova rada predviđenih posebnim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima, za direktne i indirektne korisnike budžetskih sredstava budžeta Srbije i lokalne vlasti. Izuzetak su jubilarne nagrade za zaposlene koji su to pravo stekli u 2023. godini i novčane čestitke za decu zaposlenih. U 2023. godini ne mogu se isplaćivati "netransparentni bonusi".

S druge strane, jasno se očekuju veće zarade. Na ime većih primanja u privatnom i javnom sektoru, kao i većih penzija, država očekuje da će lična potrošnja građana porasti 3,8 odsto. Očekuju rast u većini delatnosti, a posebno u informaciono komunikacionim tehnologijama, trgovini i saobraćaju, kao i turizmu i ugostiteljstvu.

Očekuju rast industrije od 5,3 odsto, ali najviše zbog niske ovogodišnje baze u proizvodnji električne energije.

- Projektovani iznos rashoda po osnovu kamata za 2023. godinu iznosi 118,6 milijardi dinara - stoji u dokumentu.

- Neophodno je da budžetski korisnici preispitaju sve programe po osnovu kojih im se dodeljuju subvencije. Ukupne subvencije u oblasti poljoprivrede koje se isplaćuju sa razdela Ministarstva poljoprivrede, uključujući i sredstva IPARD, planirani u iznosu ne manjem od 45,8 milijardi dinara. Na razdelu Ministarstva rudarstva sadržane su i subvencije namenjene za "energetski ugroženog kupca i za izgradnju priključka toplodalekovoda na TENT A, a kod Ministarstva kulture su i subvencije za podsticaje investitoru da u Srbiji proizvodi audio-vizuelno delo. Nenamenski transferi jedinicama lokalne samouprave planirani su u iznosu od 33,3 milijarde dinara.

DOTACIJE ĆE BITI PO PLANU

NAREDNE godine predviđen je deficit u iznosu od 1,5 odsto BDP. Dotacije Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje planirane su u ukupnom iznosu od 110,5 milijardi dinara. Davanja Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje planirana su u ukupnom iznosu od 87,1 milijarde dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!