STRUČNJACIMA VRAĆAJU IZ BUDŽETA: Podrška važi za dobro plaćene, čije se kvalifikacije teško nalaze

S. BULATOVIĆ

18. 06. 2022. u 09:30

FIRMAMA u Srbiji, koje zaposle kvalifikovane strance ili naše povratnike, država će subvencionisati deo troškova zarade. Već od julskih plata, poslodavci će moći da računaju na povraćaj 70 odsto poreza na njihova primanja i kompletnih PIO i invalidskih doprinosa.

СТРУЧЊАЦИМА ВРАЋАЈУ ИЗ БУЏЕТА: Подршка важи за добро плаћене, чије се квалификације тешко налазе

Foto: shutterstock.com.

Jedan od uslova je da ih plaćaju najmanje 300.000 dinara, ali i da ne smanjuju broj radnika u preduzeću. Ukoliko poštuju pravila, na podršku države mogu da računaju sve do kraja 2028. godine.

Država će subvencionisati zapošljavanje novonastanjenog zaposlenog čije se kvalifikacije ne mogu lako naći na domaćem tržištu rada. Uslov je da tokom 24 meseca pre zaključenja ugovora o radu na neodređeno - u Srbiji nije bio više od 180 dana. Kada je reč o uslovima za poslodavce, pravo na podsticaj imaju oni koji u momentu apliciranja imaju isti ili veći broj stalno zaposlenih u odnosu na dan stupanja na snagu uredbe.

Ukoliko su novoosnovani, računaće se da su na dan primene uredbe imali - nula zaposlenih. Maksimum radnika za koje mogu da dobiju povraćaj poreza je razlika između broja stalno zaposlenih u momentu apliciranja i broja na dan stupanja uredbe na snagu. U prevodu - broj primljenih u međuvremenu.

- Pravo na dodelu podsticaja ostvaruje se samo za novonastanjena lica koja poslodavac zaposli zaključno sa 31. decembrom 2023. godine - stoji u uredbi. - Za prijave podnete počev od 2024. godine, poslodavac može da ostvari pravo na podsticaje ako u periodu nakon 31. decembra 2023. godine i zaključno sa istekom godine u kojoj su mu poslednji put isplaćeni podsticaji nije smanjivao ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme. Podsticaji se isplaćuju u visini 70 odsto obračunatog i uplaćenog poreza na zarade i 100 odsto obračunatih i uplaćenih doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, za isplate izvršene u periodu od najviše 60 meseci, počev od 1. jula 2022. godine i zaključno sa 31. decembrom 2028. godine.

Nova uredba ići će naruku firmama koje angažuju strane stručnjake. A najveći broj moći će da prijave one koje se osnuju posle 1. jula.

- Svaku ozbiljnu meru Vlade Unija poslodavaca analizira i razmatra - keže Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije. - U principu uvek podržavamo mere koje idu u korist privrede. Ako je plata 300.000 dinara, trenutno opterećenje bi bilo najmanje 180.000. Uz ovu meru, biće manje, ali će se u budžet sliti onoliko koliko bi stiglo od neke prosečne zarade.

KO NE MOŽE DA RAČUNA NA POMOĆ

BEZ podsticaja će ostati poslodavci koji budu isplaćivali dividende i dobit, osim ako ih ne isplaćuju iz dela dobiti koji je veći od dobijenih subvencija. Ne može na njih da računa ni korisnik državne pomoći u vezi sa kojom ima obavezu zapošljavanja, osim obveznika koji su tu obavezu već ispunili zaključno sa 1. julom 2022. godine, kao ni oni koji su za novonastanjene koristili pravo umanjenja osnovice.

Prijava se podnosi jednom godišnje i to u periodu između 15. i 30. septembra, pri čemu se svaka prijava podnosi za zarade isplaćene u periodu koji prethodi podnošenju prijave, najviše 12 meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju