POLOVNJACI ZA PETINU SKUPLJI: Kovid i rat u Ukrajini poremetili tržište, očekuje se dalji rast cena

Tanjug

09. 06. 2022. u 23:05

U prva četiri meseca ove godine cene polovnih automobila više za 23 procenta u odnosu na isti period prethodne godine i da, s obzirom na aktuelna dešavanja u svetu, prodavce i kupce automobila očekuje i dalji rast cena.

ПОЛОВЊАЦИ ЗА ПЕТИНУ СКУПЉИ: Ковид и рат у Украјини пореметили тржиште, очекује се даљи раст цена

Foto: V. N.

Tržište automobila, na kome je već bio poremećen balans ponude i potražnje zbog pandemije kovida19, doživelo dodatni potres zbog rata u Ukrajini.

- Rusija i Ukrajina su izuzetno važne za autoindustriju, zbog nabavke sirovina neophodnih za proizvodnju automobila, kao i isporuke komponenti fabrikama u drugim zemljama. Zbog toga je već došlo do poremećaja proizvodnje novih vozila, nabavke delova i komponenti, transporta, a takav trend ima velike izglede da se nastavi, navodi se u saopštenju specijalizovanog internet portala Polovni automoibili,

U saopštenju se objašnjava se da su dešavanja na tržištu novih automobila usko povezana sa kretanjima na tržištu "polovnjaka" i navodi se da je, prema podacima sa sajta, prosečna cena automobila u prvom kvartalu ove godine porasla za 23 odsto u podnosu na isti period 2021. godine, a pad prodaje za isti period iznosi 17 odsto.

Polovni automobili navode da su automobili sa dizel motorima i dalje najprodavaniji u Srbiji, jer je od početka godine čak 65 odsto prodatih vozila sa takvim motorima, dok je 31 odsto kupaca izabralo benzin.


Dodaje se da su najprodavanija bila Folksvagenova vozila, slede Opel, Pežo, Audi i Reno.

BONUS VIDEO: BAJKERI OTVORILI SEZONU: Skup ljubitelja dvotočkaša ispred Skupštine




 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna