RAZGRABI SE SVE ŠTO STIGNE NA RAFOVE: Potrebno desetak dana da se tržište šećera stabilizuje nakon poremećaja koji je izazvao špekulant

E. B. TALIJAN

31. 05. 2022. u 09:11

PROIZVOĐAČI šećera nastavljaju da isporučuju trgovinskim lancima količine koje premašuju redovnu potrošnju, ali sve što se iznese na rafove marketa odmah se proda. Iz Ministarstva trgovine apeluju na građane da ne prave zalihe, jer time stvaraju dodatni pritisak i u proizvodnji i u maloprodaji. Kako navode, oba proizvođača su u ponedeljak isporučila marketima 620 tona šećera, a isto toliko će i u utorak.

РАЗГРАБИ СЕ СВЕ ШТО СТИГНЕ НА РАФОВЕ: Потребно десетак дана да се тржиште шећера стабилизује након поремећаја који је изазвао шпекулант

Novosti

- To nadmašuje dva i po puta dnevnu potrebu naše zemlje za šećerom - ističu u tom ministarstvu. - Prethodnih dana isporučivali su između 250 i 400 tona. Potražnja je i dalje visoka, u proseku duplo veća nego u istom periodu prošle godine, a negde i trostruko. To stvara logisitičke probleme, jer rafovi ne mogu da se napune takvom brzinom kojom građani kupuju. U nekim trgovinskim objektima za sat ili dva prodaju se količine koje su se ranije prodavale danima.

Tržišna inspekcija će, kako naglašavaju, u saradnji sa policijom nastaviti da proverava da li se pojavljuju špekulativne aktivnosti u maloprodaji, u smislu prikrivanja robe, mada do sada nisu utvrđene takve nepravilnosti. Podsetimo, nadležni organi su utrvdili da je jedan veleprodavac, špekulant iz Kolubarskog okruga, izazvao poremećaj na tržištu, tako što je uskladištio 2.000 tona ove namirnice u tada jeftinijem pakovanju od jednog kilograma, da bi ga prodavao skuplje u rinfuzu. Zbog takvih zloupotreba, Vlada je krajem prošle sedmice usvojila uredbu kojom se maksimalna maloprodajna cena kristal šećera po kilogramu, u svim pakovanjima, ograničava na 89,99 dinara.

U trgovinskim lancima objašnjavaju da će biti potrebno desetak dana da se sistem normalizuje, jer je prethodnih dana potražnja bila tako velika da su im ispražnjene zalihe.

- Sada nam svakoga dana stižu šleperi šećera, što nije standardna nabavka, jer to povećava naše troškove - objašnjavaju u upravi jednog poznatog megamarketa. - Tražićemo i da nam dva puta dnevno dolazi isporuka, da bismo se vratili na optimalni nivo. Mi napunimo rafove, ali te količine se brzo prodaju. Tako da se na dnevnom nivou dešava da u određenom periodu rafovi budu prazni. Kupac vidi da ima šećera, a onda da nema i to izazizva zabrinutost kod njih. Ali nema nikakve potrebe da prave zalihe. Šećera ima dovoljno, samo je potrebno vreme da se sistem popuni, da se vratimo na optimalni nivo, a to znači da imamo i određene količine na zalihama.

Kod njih se, kako navode, snabdevaju i male samostalne trgovinske radnje. One nemaju ugovore sa proizvođačima, a moraju da imaju šećer u ponudi.

U BEOGRADSKIM RADNjAMA I IMA I NEMA

U POJEDINIM beogradskim marketima, rafovi su u ponedeljak oko podne bili puni kristal - šećera u pakovanju od jednog kilograma, dok u drugim radnjama reporteri "Novosti" nisu uspeli da ga pronađu. Kako su objasnili prodavci jednog trgovinskog lanca, za vikend su imali velike količine, ali se sve brzo prodalo. U drugom megamarketu navode da im isporuka stiže određenih dana u sedmici, i, takođe, ističu da je potražnja velika. Marketi koji nisu imali u ponudi slatko zrno u ambalaži od kilogram, na rafovima su imali vrste šećera koje su znatno skuplje, u prahu, u kockama i u luksuznijem pakovanju sa specijalnim zatvaračem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a