PREURANJENO IMENOVATI POTENCIJALNE KANDIDATE: Rusija pozdravlja predlog Kine o proširenju BRIKS-a

Novosti onlajn

25. 05. 2022. u 20:54

RUSKA Federacija pozdravlja predlog Kine za proširenje grupacije rastućih svetskih ekonomija poznatije kao BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička republika), ali smatra da je preuranjeno imenovati potencijalne kandidate za pridruživanje asocijaciji, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

ПРЕУРАЊЕНО ИМЕНОВАТИ ПОТЕНЦИЈАЛНЕ КАНДИДАТЕ: Русија поздравља предлог Кине о проширењу БРИКС-а

Foto AP

- Proširenje petorke BRIKS-a, nesumnjivo zavređuje punu pažnju asocijacije. Ove godine je kineski predstavnik u BRIKS-u predložio da se intenzivira rad na tome i mi podržavamo tu inicijativu - istakla je ona na brifingu.

Istovremeno, Zaharova je naglasila da smatra preuranjenim da se imenuju potencijalni kandidati i da je tema o proširenju obimna i višestruka.

- Ova tema nije tako jednostavna kao što se čini. Predstoji određivanje ključnih parametara ovakvog procesa, formiranje u okviru BRIKS-a, postizanje koncenzusa o standardima, kriterijumima i proceduri pridruživanja novih članova - objasnila je ona.

Kako je dodala, još je rano otkrivati detalje tog procesa.

Prethodno je kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio da Kina želi da proširi grupaciju BRIKS.

BRIKS je grupacija koju čini pet zemalja (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika). Organizacija je osnovana 2006. godine u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

VOJSKA DNR U "AZOVSTALJU": Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MEDVEDEV OŠTAR: Tome se bliži kraj, pukla je ljubav - Poljaci su besni, Evropljani ne žele Ukrajince